12/04/2024
Najnovije vesti
4.maj 2023. Dan sećanja na pilota- pukovnika Milenka Pavlovića FOTO Vladimir Bajić odobrenje za Objektiva.rs iz Valjeva

Obeležen 4. maj – Dan sećanja na pilota pukovnika Milenka Pavlovića

Autor 04/05/2023

Pre 24 godine, prilikom herojskog otpora znatno brojnijem agresoru, stradao je pukovnik-pilot Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka.

Pomen ispred spomenika pilotu u Ulici vladike Nikolaja, održao je episkop valjevski, Isihije sa sveštenstvom. Tačno u četiri minuta nakon podneva, usledio je prelet aviona Mig 29 Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, kojim je iznad Valjeva proleteo major Dejan Batočanin, odajući počast pukovniku-pilotu Pavloviću.

4.-maj-1999.-godine-Dan-secanja-na-pilota-Milenka-Pavlovica-polaganje-venaca-delegacija-RV-i-PVO-Vojske-Srbije-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva
Delegacija komande RV i PVO pred polaganje venca na spomenik pilotu – pukovniku Milenku Pavloviću 4. maja 2023. u Valjevu

Vence su položili članovi porodice Pavlović, delegacija Komande RV i PVO predvođena general-majorom, Duškom Žarkovićem, predstavnici Komande Garnizona Valjevo sa komandantom Drugog centra za obuku, pukovnikom, Saša Stojiljković, delegacija Policijske uprave Valjevo, kao i HK Krušik, SUBNOR-a, Opštine Osečina i Grada Valjeva, uz građane koji su došli da odaju počast pukovniku-pilotu Milenku Pavloviću.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković: „Dan sećanja koji danas obeležavamo u čast herojskog čina pukovnika-pilota Milenka Pavlovića, koji je 4. maja 1999. godine izgubio život na nebu iznad Valjeva, već se duboko urezao u kolektivno sećanje generacija koje žive ne samo u Valjevu, već i čitavoj Srbiji.

Ponosan sam na činjenicu da je Valjevo, čije je nebo hrabro branio Milenko Pavlović, sačuvalo uspomenu na njega, njegov život i herojski čin. To je obaveza svih generacija koje će doći posle nas.

Odajemo počast Milenku Pavloviću, ali i svim znanim i neznanim junacima koji su dali živote za svoju zemlju i obavezujemo se da ćemo u miru i svojim radom i znanjem graditi Valjevo i Srbiju“, rekao je gradonačelnik Gojković.

Nakon recitala Ivane Vilotić, učenice Poljoprivredne škole Valjevo sa domom učenika, položeno je cveće na spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine. Delegacije su posetile spomen – obeležje podignuto na mestu pada aviona u selu Bujačić, nedaleko od Valjeva.

Naslovna fotografija Vladimir Bajić