17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Danas moguća pojava ledene kiše, do kraja sedmice oblačno uz padavine
Lelic-FOTO-Zoran-Radosavljevic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Danas moguća pojava ledene kiše, do kraja sedmice oblačno uz padavine

Autor 06/12/2023

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorava da je na području jugozapadne i istočne Srbije danas, 6. decembra, moguća lokalna pojava ledene kiše.  

Ujutro na jugozapadu, a posle podne i uveče ponegde na istoku Srbije moguća lokalna pojava kiše, koja će se lediti na tlu, navodi RHMZ.

Sreda, 6. decembar – Oblačnost koja na jugu i zapadu Srbije, kao i na zapadu Vojvodine uslovljava kišu i sneg, u toku dana proširiće se na ostale krajeve zemlje. Sneg umerenog, kratkotrajno i jakog intenziteta ujutro i pre podne padaće u zapadnoj Srbiji i na zapadu Srema uz stvaranje manjeg snežnog pokrivača, dok će posle podne u istočnoj Srbiji biti uslova i za lokalnu pojavu kiše koja će se lediti na tlu.

Pretežno oblačno, u nižim predelima mestimično s kišom, ponegde i sa susnežicom i snegom, a na planinama sa snegom uz ponovno stvaranje ili manje povećanje visine snežnog pokrivača. Ujutro je na jugozapadu, a posle podne i uveče ponegde i na istoku Srbije moguća i lokalna pojava ledene kiše. Vetar slab do umeren, promenljiv, u košavskom području umeren i jak istočni i jugoistočni, na jugu Banata još ujutro sa udarima olujne jačine, posle podne i uveče u slabljenju.

Najniža temperatura od – 2 do 4°C, najviša od 2 do 8°C. Udari vetra ≥ 17 m/s (≥60km/h). Mogućnost lokalne pojave ledene kiše/rosulje oko 70%.

Četvrtak, 7. decembar – Oblačno, mestimično s kišom, susnežicom i snegom. Na planinama manje povećanje, a u nižim predelima, južnije od Save i Dunava, ponegde kratkotrajno formiranje manjeg snežnog pokrivača. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od -1 do 3 °S, najviša od 3 do 6°C. Sneg, formiranje manjeg snežnog pokrivača 90%.

Petak, 8. decembar – Umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo, a slabe padavine se očekuju još ponegde u brdsko-planinskim predelima. Vetar slab do umeren, promenljiv. Najniža temperatura od -1 do 3°C, najviša od 3 do 7°C. Uveče i tokom noći delimično razvedravanje.

Subota, 9. decembar – Umereno do potpuno oblačno i suvo uz slab do umeren istočni i severoistočni vetar. Najniža temperatura od -3 do 0°C, najviša od 2 do 6°C.

Od 11. do 17. decembra RHMZ najavljuje u predelima do 500 m.n.v. toplije i uglavnom suvo vreme za ovo doba godine. Oko 22, 23, 26. i poslednja tri dana decembra kiša će tokom noći i jutra biti praćena susnežicom ili snegom. Intenzivnije padavine oko 23. i 26. decembra. Jutarnja temperatura od -1 do 5, moguća maksimalna dnevna od 3 do 90C.