12/07/2024
Najnovije vesti
Jesen-oktobar-2023.-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Danas toplije, slede zahlađenje i kiša

Autor 20/11/2023

Danas toplije vreme, narednih dana sledi zahlađenje praćeno obilnijom kišom, uz porast vodostaja na Kolubari i pritokoma, najavljuje RHMZ Srbije.

Do kraja dana suvo sa sunčanim intervalima, samo se još sredinom dana u centralnim predelima Srbije ponegde očekuje slaba kiša. Maksimalna temperatura od 13 do 17° C, u Beogradu oko 15° C.

U utorak i sredu kišovito, temperatura u padu, najavljuje Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Prema hidrološkoj najavi – na Kolubari sa pritokama tokom utorka i srede, 21. i 22. novembra, vodostaji će biti u porastu bez prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava.

Vremenska prognoza

Danas tokom dana umereno oblačno sa sunčanim i intervalim, suvo i toplije. Vetar slab i umeren, na istoku zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura od -1 do 6° C, najviša od 13 do 17° C. Krajem dana jače naoblačenje sa kišom koje će prvo zahvatiti Vojvodinu.

U utorak, 21. novembra, vreme oblačno sa kišom i lokalnim pljuskovima. Uveče i noću na planinama jugozapadne Srbije sneg. Vetar slab i umeren, najpre južni i jugozapadni, u drugom delu dana u skretanju na severozapadni. Najniža temperatura od 1 do 8° C, a najviša od 8 do 11° C. Količina padavina veća od 30 litara po kvadratnom metru (l/m²) za 24 sata.

U sredu, 22. novembra, hladnije i vetrovito. U Vojvodini prestanak padavina, a u ostalim krajevima oblačno s kišom. Na planinama sneg, naročito u jugozapadnoj Srbiji gde se očekuje stvaranje, ili povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 20 cm. Vetar jak, severozapadni, ponegde i sa udarima olujne jačine. Temperatura u toku dana bez većeg kolebanja, od 5 do 10°C. Količina padavina veća od 20 l/m² za 12 časova, udari vetra veći od 17 m/s, sneg i formiranje snežnog pokrivača u brdsko-planinskim predelima jugozapadne Srbije.

U četvrtak, 23. novembra, vreme umereno oblačno i suvo. Vetar slab do umeren, na istoku Srbije povremeno jak, zapadni. Najniža temperatura od -1 do 6°C, a najviša od 4 do 8°C.

Prema dugoročnijoj prognozi do 7. decembra, prosečno toplo vreme za ovo doba godine sa češćom pojavom kiše koja će tokom noći i jutra biti praćena susnežicom ili snegom. Sredinom treće dekade novembra, kao i oko 1. i 7. decemra u jutarnjim satima je moguće kratkotrajno formiranje snežnog pokrivača. Intenzivnije padavine oko 22. i 29. novembra, kao i oko 4, 5. i 7. decembra, prognozira RHMZ.