22/09/2023
Najnovije vesti
Hram Svetog Nektarija u Valjevo foto Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

DANAS POČINJE VASKRŠNJI POST

Autor 07/03/2022

Vaskršnji post je jedan od velikih i najvažnijih postova kod hrišćana. Ovaj post je pokretan, traje od Čistog ponedeljka do Lazareve subote. Potom se nadovezuje post Strasne sedmice, tako da post ukupno traje 48 dana i završava se praznikom Vaskrsenja Hristovog.

Sveta četrdesetnica je ustanovila Crkva radi podražavanja četrdesetodnevnog posta i molitve Gospoda Isusa Hrista, koje je on držao, posle svoga krštenja, udaljivši se u pustinju, pred svoje stupanje na propoved Jevanđelja.

Uglavnom se posti na vodi i riba je zabranjena, osim starima i onima koji fizički nisu u stanju da poste i onima koji su dobili blagoslov sveštenika da mogu da koriste ulje i ribu. Post se za sve razvezuje na ulje vikendom i prilikom velikih praznika kao što su Sveta četrdesetorica mučenika, Mledenci, dok je na Blagovesti i Cveti dozvoljeno jesti ribu.

Prva tri dana prve nedelje Velikog posta se poste posebno strogo, kao i poslednja nedelja posta koju postimo na vodi, osim Veliki Četvrtak kada je dozvoljeno ulje i vino. Na Veliki Petak je uzdržavanje od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, posle čega se uzima lagan obrok na vodi. Strogo postimo i Veliku Subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine.

Svedočanstvo o pashalnom postu od četrdeset dana potiče iz IV veka, od Jevsevija Kesarijskog, kao i iz Pashalnih poslanica Sv. Atanasija Velikog. Smatra se da je sadašnji oblik Vaskršnjeg posta ustanovljen tokom V veka.