13/07/2024
Najnovije vesti
Vaskrsnji-bazar-Radost-na-dar-na-Gradskom-trgu-Turisticka-organizacija-Valjevo-FOTO-Anja-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva

SREĆAN MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Autor 08/03/2022

Danas je Međunarodni dan žena, prvobitno simbol borbe za ekonomsko – socijalnu i političku ravnopravnost žena i muškaraca.

Prvi Dan žena obeležen je početkom 20. veka, 1908. u SAD je osnovan Ženski nacionalni komitet koji je usvojio da jednom godišnje obeležava Dan žena radi borbe za pravo žena da glasaju. Naredne, 1909. obeležen je Nacionalni dan žena, pokrenuti su masovni štrajkovi, neprekidna borba žena za pravo glasa i protiv loših uslova rada.

Na Drugoj Međunarodnoj konferenciji žena, krajem 1910. godine u Kopenhagenu dogovorena je organizacija i predsednica Konferencije, Klara Cetkin 1911. organizuje prvi “Međunarodni dan žena – radnica”. Tim povodom, u novinama “Jednakost” objavljen je proglas:

U dogovoru sa klasno osvešćenim, političkim i sindikalnim organizacijama proleterijata svih zemalja sveta, svake godine biće održavan Dan žena, čiji krajnji cilj mora biti postizanje prava žena da glasaju. Ovaj zahtev je baziran na celokupnim pravima žena…”

Na Konferenciji u Kopenhagenu u Danskoj usaglašeni su stavovi o borbi za pravo žena da glasaju, uslovima rada i osmočasovnom radnom vremenu, o pravima porodilja, problemima noćnog rada žena i dece…

U znak sećanja na proteste tekstilnih radnica iz 19. veka i posledice velikog marša radnica iz 1908. godine, odlučeno je da 8. mart bude proglašen za dan Međunarodne solidarnosti žena u borbi za mir, demokratiju i ravnopravnost.

Nameće se utisak da u međuvremenu stvarni značaj Međunarodnog dana žena u određenim državama gubi smisao, radi komercijalizacije, kafanskih proslava, a sve uz opravdanje – zarad darivanja “nežnijeg” pola.

Sa druge strane deluje da su u Kopenhagenu shvatili poruke 8. marta jer, prema izveštajima svetskih organizacija, Danska je na drugom mestu u Evropi na osnovu sagledanih povoljnosti za život žena i gajenje dece, uz važnu napomenu – Danska je država po meri svih svojih stanovnika.

Srećan Međunarodni dan žena!