14/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Đedović Handanović  – Povećanjem energetske efikasnosti stvaramo održivu budućnost, kao i da je racionalnom potrošnjom moguće prepoloviti račune za struju
Hil-i-Dubravka-NOVI-SAD-otvaranje-FOTO-Emilija-JOvanovic-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Đedović Handanović  – Povećanjem energetske efikasnosti stvaramo održivu budućnost, kao i da je racionalnom potrošnjom moguće prepoloviti račune za struju

Autor 01/11/2023

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas u Novom Sadu da je sektor zgradarstva odgovoran za veliki deo potrošnje energije i emisiju štetnih gasova i da je ulaganje u poboljšanje energetske efikasnosti važno ne samo zbog štednje resursa, nego i smanjenja troškova za građane i privredu.

Pametna politika je energetski osvešćena politika zbog čega Vlada Srbije ulaže u programe energetske obnove stambenih objekata i podstiče racionalnu potrošnju energije. Integrisanim nacionalnim energetskom i klimatskim planom, čija je izrada u finalnoj fazi, postavili smo cilj da do 2030. godine energetski rehabilitujemo oko jedan odsto zgrada za stanovanje godišnje, tri odsto javnih zgrada i oko 2,3% nerezidencijalnih, odnosno ostalih zgrada. Merama koje preduzimamo kroz programe subvencionisanja težimo da do 2030. rehabilitujemo oko 130.000 domaćinstava i oko milion kvadratnih metara javnih”, rekla je ministarka.

Đedović Handanović je danas u Novom Sadu otvorila Međunarodne dane energetike i investicija, koji se održavaju danas i sutra u saradnji sa Novosadskim sajmom i uz podršku USAID-ovog programa „Bolja energija“. Otvaranju je prisustvovao i ambasador SAD u Republici Srbiji Kristofer Hil.

Ona je naglasila da je kroz programe koje sprovode Ministarstvo rudarstva i energetike i jedinice lokalnih samouprava energetski sanirano oko 20.000 domaćinstava u šta je uloženo blizu 2,7 milijardi dinara.

U toku je javni poziv u 131 gradu i opštini za subvencije države za zamenu stolarije, termoizolaciju, zamenu kotlova efikasnijim, postavljanje solarnih panela… Ovaj projekat realizujemo u saradnji sa Svetskom bankom i očekujemo da ćemo energetski unaprediti  još 50.000 domaćinstava, dok je vrednost projekta oko 50 miliona dolara. Pregovaramo i o dodatnim sredstvima, jer je interesovanje građana izuzetno veliko”, navela je Đedović Handanović.

Dodala je da je pokrenut i projekat unapređenja energetske efikasnosti koji se odnosi na stambene zgrade priključene na sisteme daljinskog grejanja, gde se radi na prelasku na naplatu prema potrošnji toplotne energije.

U toku je realizacija javnog poziva za prijavu zainteresovanih stambenih zajednica u više od 20 gradova i opština da se uključe u program. Očekuje se da će implementacija mera energetske efikasnosti u okviru ovog projekta doprineti uštedom energije od više od 35 odsto. Ključni cilj je da omogućimo prelazak na naplatu po utrošku svih potrošača koji trenutno plaćaju uslugu grejanja paušalno”, rekla je ministarka i dodala da se procenjuje da će ovim projektom biti obuhvaćeno više od 500 stambenih zgrada, površine oko milion kvadratnih metara.

Ona je podsetila da Ministarstvo takođe sufinansira energetsku sanaciju javnih  objekata, gde je do sada kroz javne pozive rehabilitovano više od 145 škola, vrtića, sportskih centara, domova zdravlja, zgrada javne uprave.

U rekonstruisanim javnim objektima smanjuje se potrošnja energije od 20 do 50 odsto, kao i troškovi za energiju i zimi i leti, i dodatno se štiti životna sredina”, navela je Đedović Handanović.

Kako je navela, Vlada Srbije nedavno je usvojila i Zaključak kojim se preporučuje EPS-u da sa lokalnim samoupravama koje su prethodne zime sprovele preporuke Vlade o racionalnoj potrošnji energije za javnu rasvetu i javno osvetljenje, i smanjile potrošnju za javnu rasvetu za najmanje 5% u odnosu na isti period prošle godine, zaključi ugovore o snabdevanju za javnu rasvetu po povoljnijoj ceni.

Ona je dodala da je okupljanje eksperata, građevinaca, energetskih stručnjaka dobra prilika da se istraže najnovije tehnologije, proizvodi i rešenja koja omogućavaju da transformišemo zgrade u energetski efikasne objekte.

Od solarnih panela i geotermalnih sistema, do pametnih uređaja za upravljanje energijom, postoje mnoge mogućnosti koje nas vode prema održivijoj budućnosti. Pozivam sve učesnike, kako iz privatnog sektora, tako i iz javnih institucija, da se pridruže ovoj misiji i da zajedno ostvarimo promene koje će nas voditi prema održivom sutra”, poručila je ministarka.

Racionalnom potrošnjom moguće prepoloviti račune za električnu energiju tokom grejne sezone

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas nakon otvaranja 12. Međunarodnog sajma energetike u Novom Sadu da građani štednjom energije mogu da prepolove račune za električnu energiju tokom grejne sezone.

Želim da podsetim građane da štede i uštede. Ako smanje potrošnju električne energije za više od pet odsto, u odnosu na prošlu godinu ili godinu pre nje, dobiće popuste na računima za električnu energiju od 20 do 40 odsto. To je značajno više nego prošle godine kada je tokom grejne sezone oko milion domaćinstava mesečno ostvarivalo uštede i popuste. Imamo dobre pokazatelje i želimo da nastavimo sa sličnim merama i u ovoj godini. Takođe, građani mogu da ostvare popust od pet odsto ukoliko više troše električnu energije uz nižoj tarifi, kada je ona i jeftinija. Time stimulišemo potrošnju u nižoj tarifi, a ako svemu tome dodate popust ako se računi izmire na vreme, mođete prepoloviti svoj račun za struju ove grejne sezone“, rekla je ona.

Ministarka je naglasila da se nastavlja sa olakšicama za socijalno ugrožene građane: “Nastavljamo sa umanjenima računa za električnu energiju, gas i grejanje i do 50 odsto za kategoriju energetski ugroženih domaćinstava. Takođe, svi primaoci uvećane socijalne pomoći kao i penzioneri sa penzijama ispod 21.766,26 dinara će do kraja grejne sezone ostvariti umanjenje od 1.000 dinara na računima za električnu energiju. Pozivam sve njih da raspitaju u svojim gradovima i opštinama za prijavljivanje za sticanje statusa energetski ugroženih kupaca dok smo pripremili i automatsko umanjenje računa za 1.000 dinara za električnu energiju“, rekla je ministarka, navodi Press služba Ministarstva za rudarstvo i energetiku.