14/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Valjevka Katarina Vićentijević ovogodišnja dobitnica nagrade “Pavle Janković Šole”
Novi-Sad-22.-novembar-2022.-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Valjevka Katarina Vićentijević ovogodišnja dobitnica nagrade “Pavle Janković Šole”

Autor 01/11/2023

Nagrada “Pavle Janković Šole” za najbolji tekst monodrame za decu, ove 2023. godine pripala je Valjevki Katarini Vićentijević, za tekst „Prijatelji iz kontejnera“.

Prema navodima Zmajević dečjih igara: “Ovogodišnji stručni žiri za dodelu nagrade, radio je u sastavu: Milanka Gvoić, scenaristkinja, Divna Stojanov, dramaturškinja i Suzana Petrović, urednica dramskog i igranog programa Radio televizije Vojvodina.

U obrazloženju odluke ovog tela, navodi se da “autorka sugestivno i upečatljivo prikazuje svet mlade junakinje, njena osećanja i strahove. Sa druge strane, tekst obrađuje važnu savremenu temu, vršnjačko nasilje… Monodrama šalje poruku da razigranost, ljubav, topla reč i prijateljstvo uvek pobeđuju, ima rediteljski i glumački potencijal, može se zamisliti na sceni, a izvođaču pruža slobodu za dodatno razmaštavanje”.

Nagrada će autorki biti uručena na otvaranju 32. Festivala monodrame za decu 5. decembra ove godine.

Nagrađeni tekst biće premijerno izveden u okviru Festivala, koji Zmajeve dečje igre realizuju u novosadskom Pozorištu mladih. Pokrovitelj novčanog iznosa nagrade je Radio televizija Vojvodine, objavljuju Zmajeve dečje igre iz Novog Sada.

Škola glume i kulture govora predstava Godišnja doba Desanke Maksimović glumica Katarina Vićentijević foto privatna arhiva objavila Objektiva.rs Valjevo

Podsećamo, za autorski tekst “Ako kosu pustim” Katarina Vićentijević dobila je nagradu za najbolji tekst monodrame na “InBox” festivalu održanom u septembru u Travniku.

Takođe, uspešna glumica i vredan pedagod u radu sa mladima, Valjevka Katarina Vićentijević je i prošle godine dobila nagradu “Pavle Janković Šole” za tekst “Ne mogu da se ljubim”.