13/07/2024
Najnovije vesti

DETE JE DA GA VOLITE I RAZUMETE

Autor 01/10/2021

Ovogodišnja Dečja nedelja biće održana od 4. do 10. oktobra pod sloganom “Dete je dete da ga volite i razumete”. Ovogodišnji domaćin je Osnovna škola “Vladika Nikolaj Velimirović” u Valjevu. U skladu sa epidemiološkom situacijom, programi i aktivnosti ovogodišnje Dečje nedelje’ u Valjevu, biće organizovani bez publike, a pojedini prezentovani onlajn.

U ponedeljak, 4. oktobra, od 10 časova, je svečano otvaranje Dečje nedelje u školi – ovogodišnjem domaćinu manifestacije. Uz izložbu likovnih radova učenika Osnovne škole Vladika Nikolaj Velimirović, na temu “Dečja prava” u planu je muzičko – scenski program učenika.

NISMO VIŠE TAKO MALI, NEŠTO SMO VAM NACRTALI naziv je programa priređenog u okviru Dečje nedelje kada će izlozi prodajnih objekata u BID zoni u Valjevu biće ukrašeni crtežima mališana koji pohađaju programe PU Milica Nožica.

Istovremeno, od 10 časova, u OŠ Prota Matija Nenadović održava program predavanja i kreativne radionice SARADNJA KAO PUTOKAZ ZA OČUVANJE ZDRAVLJA, na temu lična higijena i nega, pravilna ishrana i prevencija bolesti zavisnosti, za predškolce i osnovce. Nosilac programa je Dom zdravlja sa saradnicima Medicinskom školom, Zavodom za javno zdravlje i organizacijom Crveni krst Valjevo.

Tokom trajanja ovogodišnje manifestacije, u holu Prve osnovne u Valjevu, biće otvorena izložba likovnih radova svih učenika, pod nazivom ”DETE JE DETE DA GA VOLITE I RAZUMETE”.

U utorak, 5.oktobra, od 10 do 15 časova, biće održane radionice PODRŠKA INKLUZIJI, povodom upoznavanja biljnog i životinjskog sveta u ruralnim područjima, zatim kviz “Svet oko nas” i Radionice u prirodi od reciklažnog materijala, u kojima učestvuju deca sa smetnjama u razvoju i deca predškolskog i školskog uzrasta. Program je u Edukativnom centru Episkop Milutin u Rebelju – Bebića luka, a organizator Udruženje ,,Zagrljaj” Valjevo.

Istovremeno, u 10 časova, počinje program za starije osnovce OSLIKAVANjE POLIGONA U ŠKOLSKOM DVORIŠTU, u dvorištu OŠ Vladika Nikolaj Velimirović, pod mentorstvom nastavnice likovne kulture, Dobrila Marković.

Od 11 časova je program NAŠ MALI VRT VOĆKO, sađenje voća u kompleksu OŠ Milovan Glišić priređuju učenici petog razreda i nastavnici.

U sredu, 6. oktobra, od 10 časova, program predavanja SARADNJA KAO PUTOKAZ ZA OČUVANJE ZDRAVLJA, uz izložbu i kreativne radionice, na temu lična higijena i nega, pravilna ishrana i prevencija bolesti zavisnosti, za predškolce i osnovce priređuje u OŠ Zdravko Jovanović u Poćuti, Dom zdravlja Valjevo u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Valjevo, organizacijom Crveni krst Valjevo i Medicinskom školom Valjevo.

Od 10 časova do podneva, radionice ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE I BOLJE tokom koje će deca sa smetnjama u razvoju i deca predškolskog i školskog uzrasta praviti pinjate i maske je u dvorištu Udruženja Zagrljaj.

Od 11 časova je DAN OTVORENIH VRATA, Izložba radova dece korisnika Dnevnog boravka i Sportske igre, za decu sa smetnjama u razvoju u Dnevnom boravku za decu i mlade sa smetnjama u razvoju Udruženja Naši snovi iz Valjeva.

U četvrtak, 7.oktobra, manifestacija počinje u 8 časova ujutru u Dečjoj biblioteci u Valjevu, gde će biti priređena izložba i održan program SARADNJA KAO PUTOKAZ ZA OČUVANJE ZDRAVLJA, za decu predškolskog i školskog uzrasta do 8. razreda i učenike srednjih škola, koji priređuju patronažna služba Doma zdravlja i Medicinska škola Valjevo.

Potom, od 10 časova, navedeni program biće održan za učenike prvog razreda u Tehničkoj školi u Valjevu. Organizatori su Dom zdravlja Valjevo i Zavod za javno zdravlje Valjevo, Crveni krst Valjevo i Medicinska škola Valjevo.

U petak, 8. oktobra, od 10 sati, u Medicinskoj školi počinje “SARADNJA KAO PUTOKAZ ZA OČUVANJE ZDRAVLJA” predavanja i kreativne radionice na temu lična higijena i nega, pravilna ishrana i prevencija bolesti zavisnosti, za učenike prvog razreda srednje škole.

Tačno u podne je program DETE JE DETE DA GA VOLITE I RAZUMETE, tačnije onlajn otvaranje izložbe dečjih radova i proglašenje pobednika likovnog konkursa Centra za kulturu Valjevo. U programu učestvuju svi predškolci i osnovci iz Valjeva, a prema navodima organizatora, mesto: sajtovi Grada Valjeva i Centra za kulturu Valjevo i fejsbuk stranica Centra za kulturu Valjevo. Organizator je Centar za kulturu Valjevo.

Takođe u petak, 8. oktobra, od 21 sat, sledi MOJ PRVI KONCERT, odnosno koncert najuspešnijih učenika drugog i trećeg razreda osnovne Muzičke škole Živorad Grbić iz Valjeva. Snimak koncerta biće emitovan na Televiziji Marš, u organizaciji Muzičke škole iz Valjeva.

Prema najavama, u subotu, 9. oktobra, takođe od 21 sat je MOJ PRVI KONCERT, odnosno koncert najuspešnijih učenika 2. i 3. razreda osnovne Muzičke škole Živorad Grbić, a snimak koncerta emituju na Televiziji Marš.

Svakodnevni programi: u skladu sa epidemiološkom situacijom i preporukama relevantnih stručnih službi, u valjevskim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama biće organizovano niz aktivnosti kojima će ustanove pojedinačno obeležiti Dečju nedelju u Valjevu.

Predsednik Odbora za utvrđivanje i sprovođenje gradskog programa aktivnosti za vreme “Dečje nedelje” je Nenad Patijarević, član Gradskog veća grada Valjeva. Sekretar Odbora je Snežana Trifunović, iz Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Valjeva. Članovi su: Nataša Badovinac iz OŠ Milovan Glišić, Spomenka Đurović iz Predškolske ustanove Milica Nožica i iz Centra za kulturu Valjevo, Angelina Lukić i Veseljko Belušević.