17/04/2024
Najnovije vesti
Lokalni front Valjevo Objektiva.rs

DIŠEMO LI SVI ISTI VAZDUH?

Autor 23/02/2023

Povodom dešavanja prilikom zasedanja Skupštine grada Valjeva, održanom 13. februara 2023. godine, odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović u saopštenju za javnost navodi da mu predsednica Skupštine, kršeći Poslovnik, nije omogućila da odgovori Ivanu Iliću, zameniku šefa odborničke grupe SNS, na njegovo izlaganje o aerozagađenju.

„Odgovor zameniku šefa odborničke grupe SNS za koji odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović nije dobio reč radi ispravke navoda na sednici od 13. februara.

Na sednici, sada već čuvenoj po skarednim diskusijama predsednice skupštine, u jednom trenutku mi je g. Ilić vrlo ljubazno preporučio da se “bolje pripremim” za neku narednu sednicu, jer sam tobože rekao da “Srpska napredna stranka ne izdvaja sredstva za zaštitu životne sredine”, da bi nastavio kako se na “republičkom nivou” izdvajaju “desetostruko veća sredstva za te svrhe”.

Neću dalje citirati, njegovo izlaganje objavljeno je na internet stranici Lokalnog fronta, tako da svako može da proveri šta je g. Ilić izgovorio.

Lokalni front formalno je osnovan u julu 2017.godine. Mnogo pre toga, aprila 2012, u izbornoj kampanji, predsednica stranačkog Saveta za zdravlje, dr. Aleksandra Milutinović, izjavljuje: “Valjevo je izuzetno zagađena sredina i, za razliku od vladajućih partija, SNS zna kako treba rešiti problem zagađene životne sredine i to ćemo učiniti, realizacijom naših ciljeva, kada dođemo na vlast. Najveći problem je zagađeni vazduh koji udišemo tokom cele godine zbog grejanja i saobraćaja…”

Vlast u našem gradu SNS je osvojila 2016. godine i pokazala toliko znanja u rešavanju zagađenja, da sam ja, sedam godina kasnije, na sednici od 13. februara 2023. morao da pitam da li je ozbiljan, ili samo neka šala, predlog da se za popravljanje kvaliteta valjevskog vazduha u ovoj godini izdvoji svega 1,68% sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. Nisam govorio o visini ulaganja “na republičkom nivou”; govorio sam o nalazima Instituta “Batut” koja je potvrdila Državna revizorska institucija, da je 2016. od bolesti izazvanih zagađenjem vazduha umrlo 6 592 ljudi, a 2019. već 8 718.

To su stvarni rezultati “desetostrukih ulaganja”. Nisu to bila, na žalost, ulaganja Srpske napredne stranke, kako tvrdi g. Ilić. Bila su to ulaganja novca građana Srbije u besmislene i beslovesne projekte Srpske napredne stranke koji nisu ni delić promila doprineli smanjenju zagađenja vazduha u našem gradu.

Zeljko-Trifunovic-LF-VA-koalicija-MORAMO

Koliko je, na primer, građane Valjeva koštao prvi Plan kvaliteta vazduha iz 2016.godine? Plan za koji smo pet godina kasnije doznali da ga Ministarstvo zaštite životne sredine nije nikada odobrilo!

Koliko građane Srbije staje izrada Programa zaštite vazduha “na republičkom nivou”? Koliko će tek stajati njegova primena koja kasni već više od godinu dana?

Koliko će građane Valjeva stajati izrada Plana kvaliteta vazduha od 2022. do 2027? Koliko je stajala javna rasprava koja je kasnila godinu dana? Koliki su troškovi za lečenje Valjevaca koji se razboljevaju od posledica sagorevanja 3-5 tona kolubarskog lignita svakog sata u kotlu “Krušika” iz 1927.godine? Koliko će ih umreti u ovoj godini pre nego što Skupština grada usvoji plan čija primena je morala početi 1.januara 2022?

Hvalisanje razbacivanjem novca poreskih obveznika, g. Iliću, nije dokaz da ste popravili i očistili valjevski vazduh. Primer: nedavno je gradonačelnik jednu gradsku komisiju počastio sa blizu 2 miliona para građana Valjeva, zbog zalaganja u radu na “smanjenju aerozagađenja”.

Najmanje što od vas, g.Iliću, očekujem jeste da se pripremite da na sledećoj sednici javnost grada obavestite koliko je, mereno u mikrogramima po kubnom metru vazduha, smanjeno aerozagađenje u periodu između početka i završetka rada nagrađene komisije i koliko novca je utrošeno radi postizanja tog cilja?“ u saopštenju za javnost navodi Željko Trifunović, odbornik Lokalnog fronta u Skupštini grada Valjeva.