15/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Dom zdravlja Valjevo – Preventivni pregledi kolektiva
FOTO-IZVOR-agencija-Pristup-FOTO-Branko-Pizon-Dom-zdravlja-ultra-zvuk-abdomena-dr-Milica-Milicevic-03-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Dom zdravlja Valjevo – Preventivni pregledi kolektiva

Autor 27/03/2024

Već duže vreme u radu Preventivnog centra Doma zdravlja Valjevo ističu se i besplatni preventivni pregledi valjevskih kolektiva.

Tim povodom, šef Preventivnog  centra u Domu zdravlja Valjevo, dr Milica Milićević je rekla da su u toku prošle godine obavili 280 preventivnih pregleda kojima su obuhvaćeni zaposleni u osnovnim školama „Vladika Nikolaj Velimirović“ i „Nada Purić“, u Poljoprivrednoj, kompaniji „Bosis“ i kolektiv Doma zdravlja.

Od početka godine do danas smo obavili oko 120 preventivnih pregleda zaposlenih u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija, Prvoj osnovnoj školi i OŠ „Andra Savčić“. U planu su pregledi zaposlenih u Policijskoj upravi Valjevo, Medicinskoj školi, Gradskoj upravi i Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja.

Preventivni pregledi su veoma sadržajni i obuhvataju: merenje telesne visine i težine na osnovu čega se izračunava bodimas indeks; merenje nivoa šećera u krvi, holesterola i triglicerida; popunjavanje preventivne karte na osnovu koje procenjujemo faktore rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti; ultrazvuk stomaka; fizikalni pregled, merenja krvnog pritiska i individualne zdravstveno-vaspitne savete. Za žene je obezbeđen ginekološki pregled i obuka za samopregled dojki.

Cilj ovakve akcije je prevencija hroničnih nezaraznih bolesti i unapređenje javnog zdravlja u lokalnoj zajednici. Interesovanje i zadovoljstvo sprovedenim pregledima je izuzetno, čak stižu i pisma zahvalnosti od pojedinih kolektiva, a među pregledanima već ima prijavljenih za novi krug sistematskih preventivnih pregleda. Realizuju se najčešće dve subote u mesecu, u ordinacijama Doma zdravlja.

Dr Milićević je izdvojila i obuku prosvetnih radnika za zbrinjavanje hipoglikemije (pada nivoa šećera) kod dece obolele od dijabetesa tipa 1, koja je u saradnji sa pedijatrima sprovedena početkom školske godine na inicijativu Ministarstva prosvete.

To su dramatične situacije i tu prosvetni radnici imaju zadatak da budu pribrani, da pruže prvu pomoć, dok ne stigne Hitna pomoć. Obuka se odnosila na prepoznavanje hipoglikemije kod dece i brzu reakciju dok su deca još svesna. Dobili su Glukagone – injekcije hormona koji podiže šećer u takvim situacijama i pokazali smo im kako se primenjuju. Zatim su škole izabrale svoje ekipe iz obe smene i poslali ih u Dom zdravlja, gde smo im na praktičnim primerima pokazali kako se primenjuje injekcija Glukagona.

Uz kontinuirani rad Savetovališta za dijabetes i Savetovališta za pravilnu ishranu, Preventivni centar Doma zdravlja Valjevo svoju misiju ispunjava i drugim aktivnostima, kao što su zdravstvene tribine i radionice, obeležavanje važnih datuma u Kalendaru javnog zdravlja i slično, zajedno sa Službom polivalentne patronaže. Tako da je akcenat na prevenciji u radu Doma zdravlja, kao ustanove primarne zdravstvene zaštite sve izraženiji.