24/05/2024
Najnovije vesti
Valjevo Tehnička škola Trening centar mehatronika kabinet foto Objektiva.rs Snežana Jakovljević Krunić učionica

DRUGO PILOTIRANJE MATURE

Autor 04/04/2022

U više od 500 srednjih stručnih i umetničkih škola i gimnazija u Srbiji, narednih dana, od 5. do 8. aprila, je drugo po redu tzv. pilotiranje mature za učenike četvrtog razreda.

U polaganju učestvuju i učenici koji se trenutno nalaze u Istraživačkoj stanici Petnica, tako da je ukupno oko 52.000 učenika. Testovi će imati do 40 zadataka, vreme za rešavanje je 180 minuta.

Cilj je provera kvaliteta ispitnih zadataka i testova, kao i procedura propisanih za organizaciju ispita. Prva generacija učenika četvrtih razreda srednjih škola polagaće državnu maturu 2024. godine.

Učenici će polagati najviše tri ispita. Obavezni su srpski, odnosno maternji jezik i matematika, izuzev za one učenike koji su matematiku učili samo u prvoj i drugoj godini.

Predrag Peđa Jevtić, profesor matematike, direktor Valjevske gimnazija foto Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo

Učenici stručnih škola kao treći ispit polažu stručno – teorijski test, dok gimnazijalci kao treći test polažu predmet koji su izabrali, saznajemo od Predraga Jevtića, direktora Valjevske gimnazije:

Naših 180 maturanata u utorak, sredu i četvrtak izlaze na polaganje. Đaci su se prijavili i podaci su uneti u JISP. U utorak i sredu svi polažu, da kažem obavezni deo, maternji jezik i matematiku, dok u četvrtak učenici polažu izborni predmet koji su oni ranije izabrali. Kod nas u školi učenici su se uglavnom opredeljivali za predmete koji će im trebati za prijemne ispite. Tako da su naši učenici u velikom broju izabrali biologiju, hemiju, fiziku, engleski jezik, deo učenika je izabrao istoriju i geografiju. Takođe, učenici su izabrali i nemački, francuski, italijanski i španski.

Polaganje traje tokom tri dana, počinje u podne i traje do 15 časova i, prema proceduri, podseća na završni ispit. Testovi će biti pregledani desetak dana nakon polaganja. Ovo je dobar pokazatelj za maturante. Takođe, i za nas kao školu jer su svi profesori uključeni u ovaj proces čija je procedura zahtevna,” navodi direktor Valjevske gimnazije.

Cilj “pilotiranja” mature nije ocenjivanje učenika, ali da bi maturante podstakli da rade testove, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, preporučuje školama da učenicima koji ostvare dobre rezultate na testu, mogu upisati ocenu u dnevnik, dok loši rezultati neće biti evidentirani.

Evropska unija pruža podršku Ministarstvu prosvete za uvođenje državne mature u srednje obrazovanje sa više od četiri miliona evra.