23/06/2024
Najnovije vesti
Sveti-velikomucenik-Georgije-16-novembar-Djurdjic Eparhija valjevska Objektiva.rs Valjevo hramovna i slava porodica

ĐURĐIC

Autor 16/11/2022

SPC i vernici 16. novembra obeležavaju prenos moštiju Svetog Đorđa iz Nikomidije, sadašnjeg Izmira u Turskoj, u grad Lida Palestinska. Takođe, posvećen mu je i 6. maj – Đurđevdan. Oba praznika se obeležavaju u hramovima i kao krsna slava brojnih porodica.

Narod ovog svetitelja ubraja u zaštitnike. Verovanje je da Sveti Đorđe voli da se odazove i pomogne nevoljnicima. Pojavljuje se kao mlad vitez na konju, a posebno rado pomaže onima koji slave njegov dan.

Đurđic je nepokretni praznik i, za razliku od Đurđevdana, nije crveno slovo. Međutim, važan je i poštovan praznik, tako da se na Đurđic ne rade teški poslovi i ručni radovi. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ako su posni dani, sreda ili petak, svečarska trpeza treba da je posna.

Prema narodnoj tradiciji dani od Đurđica do Mratindana, 24. novembra, su tzv. mratinci ili vučji dani jer je Sveti Mrata zaštitnik vukova.

Prema predanju, ukoliko je vedro nebo tokom vučjih dana – biće “ljuta” zima uz mnogo mraza, dok maglovit period ukazuje na promenljivo zimsko vreme. Takođe, ako Mratinci “padnu” u mlade dane, sigurno će biti oštra zima.