28/02/2024
Najnovije vesti
promocija knjige Enlere profesorke sociologije u penziji JOvanke Božić u Svečanoj sali Valjevske gimnazije 19. april 2022 Objektiva.rs Valjevo foto Dragan Krunić

ENCIKLOPEDIJA LEKSIKON REČNIK “ENLERE”

Autor 05/05/2022

U Valjevskoj gimnaziji je promovisana knjiga “Enere” profesorke u penziji, Jovanke Božić. Već sam naziv Enlere – kovanica nastala od Enciklopedija, Leksikon, Rečnik, podstiče znatiželju čitaoca da uroni u nesvakidašnji sadržaj.

Na promociji 19. aprila učestvovala je profesorka srpskog jezika i književnost, Milena Milisavljević, koja je u posveti lektora, navela:

profesorka srpskog jezika i književnosti mr Milena Milisavljević Valjevska gimnazija Objektiva.rs Valjevo foto Snežana Jakovljević Krunić
Profesor srpskog jezika i književnosti u Valjevskoj gimnaziji, mr Milena Milisavljević

Iščitavam knjigu i divim se, iako sam rukopis i ranije čitala. Neverovatni su spojeve reči, misli, odrednica. ENLERE je izuzetan primer bogatstva srpskog jezika i kreativne upotreba leksičkog fonda. Čudotvorni nizovi pokazuju visoki stepen duha.

Čitajući, javiše se i reči ove: Jovanka javno jača jezik. Jedinstvo jezgrovitosti jasno je. Još jedre jaka jezikoslovlja jer java jamči jezičke jedrilice. Junaštvo je juriti jošte jedared, još jedanput, januarskim, julskim, jugoslovenskim, južnim, jugoistočnim, jugozapadnim ješnim jahtama, jubilejima. Jezički jataci jarugama jezde. Jadaju se jasike jabukama, jaguari jastrebima, jambolije ježevima. Jakostan je Jokin jastuk jezički. Jednookoma jaram je. Jovanjdan je jarbol jarki. Jakako, Joko, jeste jezik jablan Jabučilo. Junački, ječmeno, jednako, Jo!

U recenziji književnik, Dragan Lakićević, novu knjigu Enlere Jovanke Božić naziva “valjevska Vikipedija” pored ostalog, ističući:

Kao da je službenica jedne od Borhesovih biblioteka, gđa Jovanka Božić gradi svoj lični i opšti katalog imena i pojmova, kombinujući pesnički i leksikografski metod. Tako je nastao ovaj zamašni poduhvat, bez početka i kraja, pod naslovom ENLERE: Enciklopedija, Leksikon, Rečnik. Enlere je sve to zajedno, ali i više i razuđenije od toga.
Pred čitaocem je bukvar jedne informativno – književne igre opsesija i asocijacija savremenog intelektualca, u ovom slučaju gospođe Jovanke Božić, profesora sociologije iz Valjeva.

Autorka knjige Enlere, profesorka, Jovanka Božić

Jovanka Božić je u ovom projektu autor izbora – imena i pojmova. Izbor je takođe stvaranje. U tom izboru nalazi se više opredeljenja – posebnih i opštih, utvrđenih i novouspostavljenih. Autorka to postiže velikom posvećenošću i hrabrošću da se slobodno, asocijativno igra sa svekolikim znanjem i poimanjem znanja.

Na početku to je igra rečima i početnim slovima tih reči, ali odmah potom asocijacije odvode autorku prema unutrašnjim, značenjskim i složenijim nadgradnjama pojmova odnosno jedinica koje obrađuje.

Enlere je novi, luksuzni srpski trebnik – parodija svih žanrova narodnog sveznanja, pohvala svekolikom delu i duhu. Poželjno je da se čita tamo gde se otvori. Još bolje, kad se setimo nekog imena ili pojma: Šta o tome kaže Enlere – Vikipedija iz Valjeva.

Omiljeni pesnik iz Smedereva, Mošo Odalović, ne skriva svoje oduševljenje novom knjigom Jovanke Božić, ocenjujući da je reč o ogromnom podvigu iz čega proizilazi kapitalno delo:

Enciklopedija, Leksikon, Rečnik… ili Vikipedija iz Valjeva, podvig u slavu jezika našeg! Ako je umetnost dosetka, evo zaista neverovatne dosetke koja može nasložiti na punih 500 stranica. Recenzent Dragan Lakićević, uvek precizan i odgovoran za svaku iznetu i uznetu reč u značenju divljenja – u ovom slučaju – entuzijazam uvažene profesorke, slikarke, književnice Jovanke Božić – upisuje u važne događaje.”

Knjiga Enlere je objavljena pre par godina. Međutim, zbog pandemije, promocija je održana tek ovog proleća. No, u međuvremu stiže pregršt zahvalnosti i reči divljenja. Pored ostalih, Nada Miljković, profesorka sociologije iz Beograda, iscrpno dočarava lični utisak, pored ostalog, navodeći:

Borba kulturom za smisao življenja u vreme korone za mene je vrhunac. ENLERE je ispunila sva moja očekivanja… Produbljuje upoznavanje našeg jezika, a samim tim i dubinskog mišljenja. Globalna era potiskuje naš jezik i našu vrhunsku ćirilicu

ENLERE, kao vrhunska kombinatorika reči, pojmova, likova – je spolja igra, a u suštini duboka filozofija. U dešifrovanju sadržaja ENLERE traži se duboko promišljanje u slobodi čitalaca. Svaki put iznova. Snaga tvoga duha je u snazi tvoje slobode istraživanja i kreativnosti u jeziku i umetnosti.

Samo dela ljubavi ostaju, a neke ljubavi nikada ne jenjavaju!

U okviru promocije održane u Svečanoj sali, odabrane segmente čitali su učenici Valjevske gimnazije.