28/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • ENERGIJOM SUNCA I VETRA KA EVROPSKOM PUTU
Nacionalni-konvent-o-Evropskoj-uniji-Radna-grupa-10-Beograd-01-08-2022-Objektiva.rs-Valjevo.jpg

ENERGIJOM SUNCA I VETRA KA EVROPSKOM PUTU

Autor 30/12/2022

Na održanom skupu “Ka energetskoj i klimatskoj viziji Srbije – Integrisan Nacionalni energetski i klimatski plan Republike Srbije za period do 2030. godine” u organizaciji Nacionalnog konventa za EU.

Tim povodom, Ilija Batas Bjelić, energetski ekspert i član radne grupe za izradu INEKP-a poručuje da nije momenat za zaostajanje u energetskoj tranziciji.

“Nije dobar trenutak da se zaostaje u energetskoj tranziciji, da se uvlače stara rešenja poput rudokopa, već je potrebno da se elektroprivreda i Ministarstvo rudarstva i energetike okrenu konceptu koji podrazumeva više sunca, vetra i hidroenergije. To je put koji prate države čiji je cilj da postanu članice Evropske unije.

Imamo teorijsko znanje, ali je potrebno to sprovesti. Potrebno nam je znanje ljudi u javnim preduzećima i ministarstvima, što je veliki zalogaj”, pojašnjava Bjelić povodom angažovanja norveških stručnjaka u Elektroprivredi Srbije.

Zvezdan Kalmar iz Centra za ekologiju i održivi razvoj ocenio je da je način na koji su ti eksperti uvedeni potpuno neprihvatljiv.

Važno je da se počne sa otvorenim govorom o ograničenjima i opasnostima energetske tranzicije. Ograničenja dostupnosti minerala potrebnih za energetsku tranziciju su dramatična“, naznačavajući da ogroman skok potrebnog rudarstva nosi značajnu energetsku potrošnju i ekološke posledice.

Haotični pritisak da se u Srbiji otvaraju nova industrijska i rudarska postrojenja, bez ozbiljnog razmatranja prostornih ograničenja, podvlači problematiku ograničenosti zemljišta“, naglasivši da je zemljište neobnovljiv izvor jer se humus obnavlja dugo, a ne za pet minuta.

Bitno je da razumemo da pristup tim industrijskim saobraćajnim i visokonaponskim centrima podrazumeva konflikte sa okruženjem. U tom kontekstu, energetiku ne smemo posmatrati kao nezavisan faktor proizvodnje, već mora biti integrisana u razmatranje održive industrijske, rudarske, poljoprivredne i saobraćajne politike“, rekao je Zvezdan Kalmar iz Centra za ekologiju (CEKOR) – koordinator radne grupe NKEU za Poglavlje 14 i 21.