28/02/2024
Najnovije vesti
učionica FOTO Objektiva.rs Valjevo vesti Tehnička škola Valjevo novi kabinet za mehatroniku Foto Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo

EVEŽBAONICA ZA MALE MATURANTE

Autor 14/06/2022

Za podršku učenicima osmog razreda u pripremi za završni ispit Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, pokrenuli su novi portal eVežbaonica, evezbaonica.zvkov.gov.rs na kome učenici mogu da rešavaju zadatke i provere svoje znanje.

Portal je kreiran u saradnji sa E-upravom i profesorima sa Matematičkog fakulteta u Beogradu i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

Na portalu učenici mogu pronaći zadatke iz sedam predmeta: srpskog, tj. maternjeg jezika, matematike, fizike, hemije, biologije, istorije i geografije. Zadaci su raspoređeni prema težini na tri nivoa, počeo od osnovnog, preko srednjeg do naprednog nivoa težine, a sastavljeni su na osnovu obrazovnih standarda.

Pored zadataka na srpskom jeziku, na portalu su i zadaci na osam jezika nacionalnih manjina, na: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom, tako da učenici na svom nastavnom jeziku mogu da pristupe eVežbaonici i da odgovaraju na zahteve u zadacima, objavilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Učenici koji su završili osmi razred osnovne škole završni ispit polažu 27, 28. i 29. jun 2022. godine.