14/07/2024
Najnovije vesti
kandidati koalicione liste MORAMO Ljubomir Radović i Ivan Manić Lokalni front iz Valjeva foto sjk Objektiva.rs

FANTOMI U BIRAČKIM SPISKOVIMA

Autor 30/03/2022

Prilikom obraćanja javnosti na danas održanoj konferenciji za novinare, Ivan Manić i Ljubomir Radović, aktiviste Lokalnog fronta iz Valjeva, kandidati za narodne poslanike na listi Moramo, govorii su o tzv. fantomskim glasačima za koje masovno stižu pozivi za glasanje na izborima zakazanim za nedelju, 3. april.

Tim povodom, poslanički kandidat za Skupštinu Srbije, Ljubomir Radović, profesor geografije iz Valjeva je rekao:

Hvala što ćete nam pomoći u nastojanjima da postupak po kojem će biti sprovedeni izbori zakazani za nedelju učinimo bližim i razumljivijim građanima Valjeva.

Trenutno je, kao i svuda u Srbiji, veoma aktuelna tema poziva na glasanje koji stižu i ljudima koji su u ne malom broju slučajeva potpuno nepoznati stanarima na tim adresama. Ovi, popularno nazvani fantomi, ako se na dan izbora pojave sa ličnim kartama ili pasošima na mestima gde su upisani u biračke spiskove imaće potpuno pravo da daju svoj glas onim listama ili kandidatima koji im se čine najboljim.

Istina je da fantoma ima u biračkim spiskovima i u Valjevu. U mnogo slučajeva radi se o greškama kakve neminovno prate ažuriranje promena u bazi koja sadrži gotovo 76 hiljada imena naših punoletnih sugrađana.

Građani su Lokalnom frontu, koji ovde zastupa koaliciju „Moramo“, dostavili više od 20 fantomskih listića, a verujemo da je taj broj znatno veći. Za neke od njih postoji i racionalno objašnjenje, na primer, pogrešno navedeni kućni broj na pozivu zbog kojeg je on stigao na pogrešnu adresu.

Sve druge pozive za nepoznate susede-birače možete na vama najpogodniji način dostaviti Lokalnom frontu. Možete se javiti i na telefon 064/0200-272, poslati nam sliku sumnjivog poziva i na adresu elektronske pošte lokalnifrontva@gmail.com.

Pozivi čije postojanje do nedelje ne bude na neki način razjašnjeno podelićemo članovima biračkih odbora koalicije „Moramo“ na odgovarajućim biračkim mestima. Najveći deo naših odbora u gradu prošao je detaljnu obuku u kojoj su upozoreni da je zaokruživanje u biračkom spisku prva prilika da se u kutiju dodaju glasački listići za naše sugrađane koji iz svojih razloga nikada ne izlaze na izbore.

Dobro uhodana i dobro organizovana ekipa najveće stranke u Srbiji na svakom biračkom mestu pažljivo prati sve koji izlaze, ali i ne izlaze na izbore, što nesavesnim ljudima može dati priliku da zaokruživanjem brojeva ispred imena poznatih apstinenata počine teško krivično delo izborne prevare.

Ovo je prilika da podsetimo na izbornu modu zapaženu u Valjevu tokom smehotresnih prošlogodišnjih izbora u nekoliko mesnih zajednica, ali i na ne manje smešnom referendumu od 16. januara.

Zlim jezicima koji tvrde da smo bolesna nacija ovi događaji dali su novi materijal: na izborima za Savet mesne zajednice Mrčić od 114 ili 120 birača njih 40 ili 50 tobože se javilo da će glasati od kuće. Na referendumu 16. januara u selu Ravnju glasalo je ukupno 18 birača, svih 18 od kuće, niko od stotinak ostalih birača nije se ni približio biračkom mestu.

Na Radovićevo izlaganje nadovezao se najbolje plasiran kandidat za narodnog poslanika na listi koalicije Moramo, profesor engleskog, Valjevac, Ivan Manić:

Najbolji način da se sve ove nezakonite radnje spreče jeste povećana izlaznost Valjevaca 3. aprila.

Naše sugrađane molimo da iskoriste svoje pravo, dođu na biračka mesta i daju svoj glas, uvereni da će ovoga puta njihovi glasovi biti sačuvani. Ima novina u izbornim propisima koje će ovome doprineti: na nekoliko mesta u Valjevu postoje zgrade sa dva, pa i više, biračkih mesta pa je svima poznat prizor iz hodnika ovakvih objekata, gde sede aktivisti sa spiskovima u rukama, razgovaraju telefonima, ulaze i izlaze sa biračkih mesta.

Dakle, od ovih izbora za čitav objekt, školu na primer, koja ima dva biračka mesta, važe ista pravila ponašanja, jer se takav objekt u celini tretira kao jedno biračko mesto.

Jedan od novih propisa je da u sastavu tima koji nosi izborni materijal građanima koji su se iz opravdanih razloga prijavili da glasaju od kuće mora da bude najmanje jedan od predstavnika opozicionih lista koje učestvuju na izborima.

Prilikom obuke za biračke odbore najavljivali smo dogovor o saradnji opozicije na biračkim mestima i to je ideja od koje Lokalni front još nije odustao.

Zato su nedeljni izbori prilika da se najpre zaustave, a potom i potpuno preokrenu ovakve tendencije. Valjevo, ubeđeni smo u to, može i MORA bolje!

Izađite zato i glasajte. Ne verujte praznim obećanjima nego pogledajte oko sebe: da li vaš glas zaslužuju oni koji ulicu dugu 554 metra grade već više od 200 dana, tempom od 2.716 milimetara na dan?” zaključio je Manić, poslanički kandidat sa liste Moramo.