04/03/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • ZORICA ĐOGOVIĆ KANDIDAT DS NA LISTI UJEDINJENI ZA POBEDU SRBIJE
Zorica Đogović Stranka slobode i pravde, diplomirani ekonomista Valjevo Objektiva.rs

ZORICA ĐOGOVIĆ KANDIDAT DS NA LISTI UJEDINJENI ZA POBEDU SRBIJE

Autor 30/03/2022

Lista koalicije Ujedinjena Srbija je 5. na biračkom listiću. Diplomirani ekonomista, Zorica Đogović, je kandidat za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, na 95. poziciji liste “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije”.

Povodom predizbornog obraćanja biračima, diplomirani ekonomista, Zorica Đogović, napominje:

“Valjevo je vaš i moj grad. Čiji je više, ne utvrđuje se, ali se dokazuje i pokazuje svakodnevno.

U proteklih 10 godina SNS je imala takvu većinu u Republičkom parlamentu, Gradskoj, Opštinskoj skupštini, Mesnoj zajednici i uopšte na svakom nivou vlasti, držala je sve poluge moći, od najviših do najnižih rukovodećih mesta, tako da je mogla da donosi odluke koje je htela i kakve je htela.

Svako dobronameran i ko voli svoj narod, brinuo bi najpre o njegovoj slobodi i pravu (bezbednom kretanju po celoj teritoriji, pravu na rad, slobodi govora, političkog opredeljenja, slobodi medija…), o zdravlju, poboljšanju standarda svojih građana, povećavanju socijalnih davanja, povećanju plata i penzija, smanjenju socijalnih razlika i jaza između bogatih i siromašnih, ekologiji, zaštiti životne sredine i uopšte o svim potrebama svog naroda.

Da li je to uradila ova vlast, pitanje je za svakog od nas.

Krenite stavku po stavku i zaključite sami. Pogledajte u svoj novčanik (ali malo zvirnite i u novčanike npr. Bajatovića, Martinovića, Mihailovićke, Brnabićke …), zatim pogledajte oko sebe – prljave ulice, prepuni kontejneri, vidite čak i vazduh a ne bi trebalo, da ne nabrajam, samo ne zaboravite da nam rudnik litijuma u okolini Valjeva i dalje visi kao velika pretnja ove vlasti nad glavom.

Ova vlast je građanke i građane podelila, omalovažila i ponizila do nepodnošljivog nivoa, a zanimljivo, ne samo one koji nisu njihovi članovi (na koje dodatno i huška svoje), već i sopstveno članstvo – ucenjujući ih i preteći radnim mestom, terajući ih da skupljaju sigurne glasove, da nevoljno idu na mitinge, da botuju i štošta još što samo oni znaju. Princip vlasti je snishodljivost pred jačim, a osionost prema slabijem.

Da bismo mogli da bilo šta uradimo, prvo se mora podvući crta i jasno ustanoviti čime raspolažemo, odnosno šta je (ako je) ostalo kao kapital nakon ove vlasti. Kao kada uđete u kuću posle poplave i gledate šta je ostalo, a voda je poplavila preko krova i razmišljate, da li se ovo može popraviti, ili je isplativije graditi novu kuću.

Sledeće je ustanoviti koliki je javni dug (zvaničan podatak na dan 31. januara 2022. godine 30,6 milijardi evra), kakav je po strukturi, kakve su nam obaveze po osnovu tog duga. Znajući da je značajno zaduživanje od Kine, opravdana je bojazan da pored kamate na dug, postoje i neke druge ugovorne obaveze, koje bi mogle prouzrokovati imovinske štete za Srbiju.

Takođe, znajući koliko je neistinitih podataka objavljeno, dopuštena je i sumnja u zvaničan podatak o dugu (bilo je unazad 10 godina nebrojeno obećanja koja su prekršena, kao nećemo dirati penzije – smanjujemo penzije).

Sa aspekta budžeta, višegodišnje umanjenje visine penzija je dovelo do smanjenja rashoda budžeta, ali sa druge strane, smanjenje kupovne moći penzionera dovodi do smanjenja prihoda kroz porez na dodatu vrednost, jer je automatski smanjena potrošnja. Isto je i sa platama koje su u regionu među najnižima.

Ne govorim o prosečnoj plati (prosek između Bajatovićeve plate od 34.000 evra i plate od 25.000 dinara je nerealan podatak), već o najučestalijoj plati koja je u Srbiji između 40.000 i 50.000 dinara, dok je potrošačka korpa 75.000 dinara za većinu nedostižna.

Postoji čitav niz mera za realno povećanje prihoda budžeta, što smatram prioritetnijim od bavljenja rashodnom stranom. Da se razumemo, trošenje sredstava budžeta takođe mora biti pod lupom, kontrolisano, ali mislim da su prihodi prioritet. Mora se nadoknaditi mnogo izgubljenog, povećati plate, vratiti otete penzije, obezbediti realna pomoć socijalno ugroženim grupama i obezbediti dostojanstven život. Mora se investirati u razvoj turizma, poljoprivrede, stimulisati preduzetništvo itd. O načinu i smeru razvoja se moraju pitati i aktivno uključiti građanke i građani.

Da pojasnim, štedljivo i ekonomično raspolaganje budžetom je jedno, a neodgovorno, neosnovano, nezakonito trošenje sredstava budžeta, raspodela „po babu i po stričevima“, tzv. rasipanje je druga kategorija. Rasipanje sredstava budžeta je nezakonito i o tome ne odlučuju ni građanke i građani, ni političke patrije, to rešava pravosuđe.

Važno je i zalagaću se da se poveća učešće lokalnih samouprava u raspodeli republičkih prihoda.

Za početak dovoljno je naplatiti sva dugovanja budžetu koja uopšte nisu mala. Povećanje standarda građana kroz povećanje plata ukidanjem doprinosa za zdravstveno osiguranje je mera koja će dovesti do povećanja prihoda preko poreza na dodatu vrednost. Uravnotežen odnos najviše i najniže plate će dovesti do povećanja standarda najsiromašnijih i povećanja kupovne moći.

Primer Bizerbe u Valjevu je takođe interesantan sa ekonomskog aspekta. Grad Valjevo i RS su poklonili ovom investitoru ukupno oko 7 miliona evra, što čini blizu 20% ukupne investicije u fabriku u Valjevu. To daje prostor za razmišljanje, možda bi Bizerba mogla zauzvrat da učestvuje u razvoju Valjeva, u nekom komunalnom projektu, npr. nabavci kontejnera, ima načina.

Kada budemo znali čime raspolažemo, uverena sam da će naše građanke i građani znati kako žele da usmerimo sredstva i našeg, lokalnog budžeta, kao i budžeta Republike Srbije. Trošenje sredstava će svakako biti na zadovoljstvo svih naših stanovnika. Ima puno pameti u Srbiji, nisu je svi napustili, ima sve više želje i volje da se ovo stanje menja.

Neophodno je točak koji čitavu deceniju ide unazad, zaustaviti i pokrenuti unapred. Mi to možemo, umemo, imamo sposobne, obrazovane ljude, imamo energije i spremnost da radimo i da vratimo dostojanstvo Srbiji i svim njenim stanovnicima.

Vreme je da prestanemo da trpimo, ćutimo, mirimo se sa vidljivo lošim stanjem, ili najstrašnije, da gledamo kako nam mladost i budućnost beži iz zemlje.

Srbija je prelepa država, ima ogromne potencijale da postane država u kojoj će mladi voleti i želeti da žive, da osnivaju porodice, da razvijaju svoje stručne potencijale, da od svog rada žive dostojanstveno.

Zato, 3. aprila, zaokružite broj 4 da predsednik bude Ponoš, i broj 5 za PROMENU IZ KORENA!”