13/06/2024
Najnovije vesti
dr Nebojša Stojaković VK Vaterpolo klub Valis Valjevo SRC Petnica FOTO Dragan Foto Krunić Objektiva.rs Vajevo

FUZIONISALI SE VALIS I VALJEVO

Autor 06/09/2022

Ne, nije greška u naslovu. Vaterpolo klub Valis i vaterpolo klub Valjevo izvršili su spajanje, tako da će u narednom periodu boje grada Valjeva predstavljati Vaterpolo klub Valis-Valjevo.

Koncert koji je u petak održan na bazenima u Petnici, bio je prilika da za razgovor sa dr Nebojšom Stojakovićem, predsednikom VK Valis.

“Svi smo ponosni na ovo što se desilo večeras i hteo bih da se zahvalim direktoru UFK Valis Željku Ostojiću koji je pokrenuo ovu priču, da se napravi ovaj koncert sa sredstvima nemenjenim vaterpolo klubu. Hvala i Dulu Lušinu i njegovom bendu koji su se odazvali na poziv da učestvuju u prvom redu na promociji. Očekuje nas uzbudljiva jesen i zima, i mi želimo da kao klub napravimo jedan novi objekat koji će puniti tribine, jer će naši sugrađani imati priliku da gledaju najkvalitetniji vaterpolo Evrope. Evo i zašto: Vaterpolo klub Valis će biti učesnik najjače svetske lige- Srpske super lige, takođe će biti i učesnik Regionalne lige, u kojoj će učestvovati klubovi iz bivših republika naše nekadašnje zajedničke države, a ono što je istoriski uspeh ne samo za vaterpolo, nego i za sport u Valjevu je što ćemo biti i učesnici Evropskog takmičenja, drugog po kategoriji- Len takmičenje”.

Gde ćete igrati utakmice Len takmičenja: “Aplicirali smo da budemo domaćini, i to bi bila divna promocija grada Valjeva, i uopšte našeg kluba i SRC Petnica koji je već prepoznat ne samo na mapi Srbije, nego i regiona, ali ovo će biti jedan novi izazov. Naša očekivanja su skromna, igraćemo sa jakim Evropskim klubovima, i naša prevashodna želja je da se oprobamo u tome i da napravimo promociju i za naš grad, i za naš klub i za Petnicu uopšte.”

Završili ste sezonu u Super ligi sa dobrim igrama, opstali ste u najjačoj ligi, šta se u međuvremenu dešavalo?

Strategija kluba je da radimo i da svake godine podižemo kvalitet lestvicu po lestvicu. Sada već pričamo o tome da se takmičimo sa klubovima koji imaju 10 puta veći budžet nego mi, i zaista je teško iznedriti sve to i organizovati da bude dobro.

Ono na što smo najponosniji to je organizacija. Takva je, da nam se ove godine vratio jedan od najvećih srpskih igrača, sada trener i prvi asistent Dejana Savića u nacionalnom timu Peđa Mihailović, koji je naš sportski direktor. Formirali smo tim sa šefom struke koga nismo menjali – to je Miloš Saković, tu su i Luka Perić koji je jedan od najperspektivnijih mlađih trenera, i Dragan Milošević. Naravno tu su i naši valjevci Nikola Ivanović, Nikola Goloskoković i Srđan Marković. Imamo organizaciono dobru priču koja treba da da rezultate.

Prošle godine smo igrali sa ekipom čija je prosečna starost bila 19,6 godina i bili smo najmlađa seniorska ekipa u državi i regionu. I to nam je na ponos. Mi kao uprava moramo održati ovu priču, naći način da organizujemo pre svega stabilne finansije, ali i da uz pomoć grada i privrede to sve upotpunimo, ali i da podignemo infrastrukturni kapacitet na viši nivo, kako bi ostvarili želju da se za četiri-pet godina uključimo u borbu i za prvaka države. Zašto da ne.”

Valjevo je dobilo dva superligaša, jedino Beograd u Srbiji ima tu privilegiju i niko više. Kakvi su planovi na relaciji Valis – Valjevo?

“Celo leto smo radili na tome i evo ekskluzivne vesti – došlo je do fuzije klubova. Klubovi su napravili svoju strategiju, objedinili uprave i mi ćemo funkionisati kao dva kluba na papiru ali kao jedan klub u suštini”.

Šta to znači?

To znači sledeće godine igrati niži rang takmičenja Prvu A ligu kako bi naše najmlađi igrači koji na prvom mestu ne mogu fizički i mentalno da odgovore zahtevima Super lige, pokušali da svojom igrom i nadmetanjem u nižem rangu takmičenja konkurišu za prvi tim koji će predstavljati Vaterpolo klub Valis.To je jedna zaista sjajna priča i ja sam zaista ponosan na to, jer smo godinu i po dana radili na tome. Uspeli smo i zahvaljujem se svim ljudima iz uprave Vaterpolo kluba Valjevo, ali i našem rukovodstvu jer smo napravlili jednu dobru priču za budućnost, jer nam je neophodan jedan razvojni klub, a to će svakako biti Vaterpolo klub Valjevo. Zbog pravilnika Vaterpolo saveza Srbije, mi ćemo i u tim najboljim mladim selekcijama nastupati pod imenom VK Valjevo, ali to je sjajna generacija 2005.godište i mlađi, i oni stvarno u tom uzrastu ne mogu konkurisati najboljim svetskim igračima, ljudima koji imaju 25,26, 30 godina. U našoj ligi imamo sedam-osam olimpijaca, to je jedan nivo takmičenja koji traži i trening i vreme naravno ali i godine.

Ko je od pršlogodišnje ekipe u klubu i ima li pojačanja?

“Okosnicu naše ekipe nismo menjali, tu su dominantni naši igrači i jako smo ponosni na to, čak je 50% prvog tima iz Valisove škole. Naravno, u ovakvim takmičenjima morate imati i pojačanja. Prošlogodišnje strance smo zamenili boljim strancima. Nikola Bursać, Aca Radovanović, Bulajić, imamo dvojicu Iranaca koji su prepoznali Valis i Srpsku ligu kao mesto gde mogu da napreduju. To su inače Iranski reprezentativci koji pod palicom našeg trenera Aleksandra Ćirića brane boje njihove reprezentacije. U našim redovima ove sezone imaćemo i jednog reprezentativca Holandije. Ipak, poenta priče ostaje, a to je da ćemo biti još uvek jedna sredina gde ćemo pokušati da damo maksimalni razvoj kluba.

Ponosan sam što je Valis postao mesto koje se prepoznaje po tome što je veoma kvalitetna za razvoj mladih igrača. Jedan od najperspektivnijih mladih igrača 2009 godište je, Luka Anđelić došao je iz Beograda u naš klub, i to je fantastično da nam dolaze talenti iz Beograda. Anđelić je bio u ekipi Taš-a. Prepoznat je dobar rad, atmosfera je prepoznata, i mi iz uprave kluba smo na to najponosniji”, rekao nam je na kraju razgovora dr Nebojša Stojaković.

Podsetićemo da su juniori Vaterpolo kluba Valis državni prvaci. Srećno, Vidre!