30/11/2023
Najnovije vesti
Izborna kutija biralište 03 april 2022 godine Valjevo

GIK USVOJILA 11 REŠENJA NA ZAPISNIKE SA IZBORA

Autor 05/04/2022

Gradska izborna komisija (GIK) u izbornoj noći, po službenoj dužnosti, usvojila je 11 rešenja o nepravilnostima zabeleženim na izbornim mestima. Po isteku 72 sata od usvajanja rešenja, i ukoliko ne bude prigovora od drugih strana, i u zavisnosti od odluke RiK-a, biće poznato da li će doći do ponavljanja izbornog procesa na 11 biračkih mesta u Valjevu i okolini.

Prema rečima predsednika Gradske izborne komisije, Milutina Markovića, u noći nakon zatvaranja birališta, po službenoj dužnosti doneto je 11 Rešenja jer članovi biračkih odbora nisu pravilno ili uopšte nisu potpisali zapisnike o radu biračkih odbora, a to se smatra velikom nepravilnošću.

Takođe, na usvojena rešenja GIK-a, partije i koalicije koje su učestvovale na izborima 3. aprila mogu uložiti žalbe kod RIK-a, koja potom donosi odluke o narednim procesima, tačnije o doradi rešenja, ili o eventualnom ponavljanju izbornog procesa. Rok za žalbu je 72 sata od objavljivanja rešenja Gradske izborne komisje na sajtu Republičke izborne komisije (RIK).

Tako da će u narednom periodu biće precizno poznato da li će, odnosno ukoliko dođe do ponavljanja izbornog procesa, na kojim izbornim mestima i kada bi bili održani ponovljeni izborni procesi, saznajemo od predsednika GIK Valjevo.

U izbornoj noći Gradska izborna komisija, po službenoj dužnosti, usvojila je Rešenja koja se odnose na zapisnike sa biračkih mesta u osnovnim školama “Vladika Nikolaj”, “Andra Savčić” i “Nada Purić” i “Gradac – mala sala” i sa glasačkih mesta u Paunama, Dublju, Mrčiću, Gornjem Taoru, Brankovini, Donjoj Grabovici i Gornjoj Bukovici.