04/03/2024
Najnovije vesti
Valjevska gimnazija priznanje Ambasador Francuske Pjer Košer 05 04 2022 Valjevo Objektiva.rs foto Snežana Jakovljević Krunić

U VALJEVSKOJ GIMNAZIJI SVEČANO OTKRIVENA PLOČA PRIZNANJA LABEL FRANCE EDUCATION

Autor 05/04/2022

Njegova ekselencija ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košer danas je, nakon prigodne svečanosti, u holu škole otkrio priznanje “Label France Education” koje je Valjevska gimnazija dobila na predlog francuskog Ministarstva spoljnih poslova, na osnovu uspeha ostvarenih u nastavi francuskog jezika.

Prilikom posete Nj. E. ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar je napomenuo da je nedavno stigao u Srbiju i da mu se valjevski kraj, koliko je prilikom dolaska video, veoma dopao. Pri tome, u više navrata, istakavši da je veoma srećan jer danas boravi u Valjevskoj gimnaziji, jednoj od sedam škola u Srbiji koja se može pohvaliti prestižnim “Label France Education” priznanjem.

Svečanost u Valjevskoj gimnaziji povodom uručenja priznanja "Label France Education" Objektiva.rs Valjevo foto Snežana Jakovljević Krunić
Svečanost u Valjevskoj gimnaziji povodom uručenja priznanja “Label France Education”

Znamo da je Valjevska gimnazija prestižna gimnazija sa dugom tradicijom, i upravo mislimo da ova oznaka izvrsnosti izučavanja francuskog jezika da će doprineti ugledu Valjevske gimnazije. I to je znak izvrsnosti nastave i izvesna nagrada za rad svih koji učestvuju u dvojezičnoj nastavi, profesori francuskog jezika i profesori predmetne nastave, kao i za rad i zalaganje direktora škole. Želeli bi da se zahvalimo i Gradu Valjevu.

Profesorke francuskog jezika, Brankica Perić i Biljana Marinković i Nj E Ambasador Francuske, Pjer Košar u Valjevskoj gimnaziji

Imao sam priliku da vidim i učenike Valjevske gimnazije koji uče francuski jezik i želimo da pozdravimo njihovo znanje i da ih ohrabrimo.

Oznaka se dodeljuje na predlog francuskog Ministarstva spoljnih poslova i postoji određeni nivo u pedagogiji i predavanju francuskog jezika koji treba dostići kako bi bila dobijena ova oznaka.

Takođe, ova oznaka ide zajedno sa pomoći koju daje Ambasada Francuske, angažovanjem lektora za francuski jezik, koji ovde dolazi redovno jednom nedeljno i pomaže profesorima, ali i kroz druga sredstva koja se stavljaju na raspolaganje tokom predmetne nastave. Što se učenika tiče, postoje i programi razmene sa partnerskim školskim ustanovama iz Francuske,” istakao je Nj. E. ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar prilikom današnjeg boravka u Valjevskoj gimnaziji.

Svečanoj ceremoniji uručenja priznanja “Label France Education” u Valjevskoj gimnaziji prisustvovali su predstavnici Francuskog instituta iz Beograda, ataše za francuski jezik, Frank Hiding i koordinatorka za dvojezičnu nastavu, Aleksandra Malžan, kao i gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković.

Nj. E. ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar sa direktorom Valjevske gimnazije, profesorom Predragom Jevtićem i gradonačelnikom Valjeva, Lazaremo Gojkovićem

Predrag Jevtić, direktor Valjevske gimnazije zahvalio je na prestižnom priznanju naznačivši da je ono jednako zasluga sadašnjih, kao i pređašnjih generacija profesora i učenika Valjevske gimnazije, kao i svih nastavnika francuskog jezika koji kod svojih učenika podstiču ljubav prema francuskom jeziku i kulturi.

Priznanje koje nam je danas zvanično uručeno smo dobili tokom decembra prethodne godine, a danas smo imali čast i zadovoljstvo da ugostimo Nj. E. Ambasadora Francuske.

Ovo priznanje je plod višegodišnjeg rada, kvalitetne nastave i dobre promotivne aktivnosti, ne samo francuskog jezika, nego i francuske kulture, kao i rad dvojezičnog odeljenja. Sve to je Ambasada Francuske i prepoznala. Francuski je jezik koji se voli, i deca koja ga uče, čini mi se, da ga uče iz ljubavi.

Prigodna svečanost je održana u Svečanoj sali Valjevske gimnazije

U našoj školi aktiv za francuski jezik je izuzetno kvalitetan, to je i ovo priznanje potvrdilo. Imamo veliki broj aktivnosti i sekcija, angažovanje đaka i na takmičenjima, u nastavnim, kao i van nastavnim programima.

Danas, na opšte zadovoljstvo, i nas i Grada Valjeva, imali smo zadovoljstvo da u Valjevskoj gimnaziji boravi Nj. E. Ambasadora Francuske i da zvanično dobijemo priznanje,” naglasio je direktor, Predrag Jevtić.

Povodom zvaničnog uručenja priznanja “Label France Education” učenici Valjevske gimnazije održali su, u Svečanoj sali, prezentaciju škole na francuskom jeziku i prigodan program uz učešće školske sekcije gitarista pesmom “Tu Es Mon Autre” Lare Fabian i uz klavirsko izvođenje numere “Padam, padam” Edit Pjaf.