26/05/2024
Najnovije vesti
Valjevo iz aviona foto Dragan Krunic Objektiva.rs Valjevo

GRAD OPREDELIO SREDSTVA DA JOŠ DESETORO DECE DOBIJE LIČNE PRATIOCE

Autor 15/12/2022

Valjevo je grad koji nema listu čekanja, odnosno 25-oro dece sa invaliditetom, uzrasta od pet do 19 godina, ove školske 2022/23. godine imaju svog ličnog pratioca.

-Dragan-Krunic-Foto-Objektiva.rs-Valjevo-gradonacelnik-Lazar-Gojkovic-izjava
Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva

Za ovu uslugu socijalne zaštite, u budžetu Valjeva je izdvojeno 19.2 miliona dinara. Time je omogućeno angažovanje ličnih pratilaca u kontinuitetu tokom cele godine, pored ostalog kaže gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković.

“Grad Valjevo je povećao broj ličnih pratilaca jer je do sada uslugu koristilo 15-oro dece.

Kada smo shvatili da se desetoro dece nalazi na listi čekanja, nismo imali dilemu da izdvojimo koliko god je potrebno novca, da ovu skupu, ali važnu uslugu omogućimo svoj deci kojima je potrebna.

Od decembra finansiramo rad 25 ličnih pratilaca i verujem da će oni biti od velike pomoći našoj deci i njihovim porodicama“, potvrdivši opredeljenost da Valjevo ostane u vrhu gradova u Srbiji po pitanju usluga socijalne zaštite.

Marko-Jevtic-clan-Gradskog-veca-zaduzen-za-socijalnu-zastitu-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo
Marko Jevtić, član Gradskog veća

“Svrha ove usluge je pružanje detetu odgovarajuće individualne praktične podrške, radi uključivanja u redovno školovanje, aktivnosti u zajednici, kao i uspostavljanje sve većeg nivoa samostalnosti dece koja imaju ograničenja psihičkih i fizičkih sposobnosti.
Zato smo veoma ponosni na činjenicu da smo dostigli nivo da ne postoji nijedno dete koje ima potrebu za ličnim pratiocem, a da mu to nismo omogućili
“, kaže Marko Jevtić, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja.

U Valjevu se ova usluga sprovodi od 2016. godine, kada se počelo sa sedmoro dece. Društvo za cerebralnu paralizu je ovlašćeni i licencirani pružalac usluge ličnog pratioca, koji je izabran putem javne nabavke i realizuje ovu uslugu od početka.