24/05/2024
Najnovije vesti
Lazar-Gojkovic-predstavljanje-koncepta-rekonstrukcije-14-05-2024-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-News-Serbie

Gradonačelnik predstavio koncept izgradnje parkinga i novog trga u Valjevu

Autor 15/05/2024

Gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković, na konferenciji za novinare održanoj na raskrsnici Ulica kneza Mihajla i Pijačni kej predstavio je predlog konceptualnog rešenja izgradnje parkinga i uređenja novog trga u Valjevu, na mestu nekadašnje NIS-ove benzinske pumpe kod ulaza u Tešnjar.

Tom prilikom je naznačio da je ideja izgradnja dvospratnog podzemnog parkinga, sa najmanje 240 – 250 mesta, dok je zamisao da nulta etaža postane novoformirana urbana celina velikog gradskog trga koja će povezati Tešnjar, Saborni hram i ustanove u centru grada.

Pregovaramo sa Ministarstvom privrede jer je ideja da to sve uradimo kroz javno – privatno partnerstvo. Postoje gradovi u Srbiji koji su podzemne garaže rešavali na taj način. Mislim da je u Valjevu parkiranje u centru veliki problem i pored toga što smo u prethodnom periodu sređivali parkinge u stambenim naseljima. Sada je neophodno da uradimo nešto veliko, a smatram da je podzemna garaža upravo to, jer će ona u centru grada rešiti problem parkiranja.

Lazar-Gojkovic-predstavljanje-koncepta-rekonstrukcije-14-05-2024-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-News-Serbie

Imate priliku da vidite kako naš predlog konceptualnog rešenja izgleda. U narednom periodu ulazimo u sve vezano za javno – privatno partnerstvo. Već sada pripremamo potrebnu dokumentaciju, nakon čega idu svi koraci koji su potrebni za projekto – tehničku dokumentaciju i posle toga sledi izgradnja.

Pričali smo 2020. godine o završetku Gerontološkog centra, o početku izgradnje brze saobraćajnice, vrtićima, o tome da ćemo se baviti rešavanjem problema aerozagađenja, novim investitorima i mislim da je to pet krupnih razloga da verujemo i u celu ovu priču, rekao je gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković.

Prema njegovim rečima, potrebna su bar dva zasedanja Skupštine radi usvajanja neophodnih odluka. Smatra da do kraja kalendarske godine može da počne realizacija. Pri tome naznačava da postoji radna grupa na nivou grada, kao i da će konsultovati arhitekte i saobraćajne inženjere radi regulacije saobraćaja i da će uključiti sve stručne ljude da daju što više predloga i rešenja.

Svakako smatram da to treba da bude prostor koji će spojiti Tešnjar, Hram i naravno centralni deo grada – Dom kulture, Gimnaziju i sve ostale ustanove u centru grada, naglasio je gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković.

Zamisao je da rekonstrukcijom bude obuhvaćeno i najbliže okruženje, tako da je ideja da i sa parkovske strane bude uređeno korito reke Kolubare, potom u budućnosti i rekonstrukcija zelene pijace, a zatim i parking kod Sabornog Hrama.