29/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Protest prosvetnih radnika „Dokle više?“ 16. maja u Beogradu, u brojnim školama – obustava nastave
Vesna-Andric-predsednica-Unije-sindikata-prosvetnih-radnika-Srbije-za-Kolubarski-okrug-14-05-2024-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-News-Serbie-School

Protest prosvetnih radnika „Dokle više?“ 16. maja u Beogradu, u brojnim školama – obustava nastave

Autor 15/05/2024

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije inicirala je jednodnevnu obustavu rada, i protestni skup pod nazivom „Dokle više?“ najavljen za četvrtak, 16. maj 2024. godine, u podne, u Beogradu ispred Skupštine Republike Srbije.

Tog dana u velikom broju škola, članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, nastava će biti obustavljena. Jednodnevnoj obustavi rada u Valjevu su se priključili i članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Povodom nedavnog nasilja nad nastavnikom u Bačkoj Palanci, Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije je na sednici, održanoj 10. maja, usvojio odluku da svi zaposleni, članovi USPRS-a, stupe u jednodnevni protest. Štrajkački zahtevi su:

  1. Hitno preduzimanje mera protiv nasilja u školama, uključujući i promenu zakonske regulative;
  2. Izmena krivičnog zakonika Republike Srbije.

Pored ostalog, u obaveštenju predsednika USPRS-a, Dobrivoja Marjanovića je navedeno: „Pozivamo sve prosvetne radnike, bez obzira da li su sindikalno organizovani ili ne, da učestvuju u obustavi rada i na protestnom skupu. Takođe pozivamo nekadašnje prosvetne radnike, roditelje naših učenika i sve građane, koji žele da žive u sigurnom i bezbednom društvu da se pridruže protestu i podrže naše zahteve.

Protestu će prisustvovati reprezentativni sindikati u osnovnom i srednjem obrazovanju“, pored ostalog je navedeno u obaveštenju.

Prema rečima Vesne Andrić, predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika za Kolubarski okrug i pored zakonske procedure i mera, nasilje je i dalje učestalo, i među decom i prema nastavnicima, i to je ovog puta osnovni povod za protest.

Ja radim 34 godine. To, kada sam počela, i ovo vreme ne mogu da se porede. Sada je i na roditeljima velik teret. Nekada ste imali pomoć, malo bake, malo deke. Majke nisu radile. Bio je drugačiji odnos, bilo je po nekoliko generacija u porodici, pa su svi učestvovali u vaspitanju.

Sada su roditelji ostavljeni sami, onda su deca previše puštena. I to nešto organizovano, se svelo na plaćanje usluge i nije bitno da li imate povratnu informaciju da li je nečem doprinelo to što su nešto: trenirali, vežbali, učili, svirali, nego je to doprinelo da samo započinju i išta ne završavaju“, rekla je Vesna Andrić, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije za Kolubarski okrug, prilikom obraćanja javnosti.