18/05/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-FOTO-Dragan-Krunic-LAP-gradonacelnik-Lazar-Gojkovic

Gradonačelnik Valjeva –Rešavanje višedecenijskog problema aerozagađenja

Autor 13/04/2024

Valjevo je na pragu rešavanja višedecenijskog problema aerozagađenja. Prema zaključku Vlade Republike Srbije gasovod će produžiti do gradske „Toplane“ i „Krušika“, što će umnogome doprineti rešavanju problema zagađenosti vazduha u našem gradu.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković ističe da je ponosan na činjenicu da je država stala iza Valjeva, što pokazuje ozbiljnost i države i grada Valjeva.

„Problem kvaliteta vazduha je globalni problem i naša zajednička briga. Shodno tome, gradsko rukovodstvo ne beži od problema, već se trudi da preduzima mere koje će obezbediti kvalitetniji vazduh u našem gradu.

Mnogo novca smo uložili u poslednje tri godine, od rekonstrukcije kotla u gradskoj „Toplani“, prelaska sa mazuta na komprimovani gas, preko proširenja toplovodne mreže i priključenja javnih ustanova, Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Istorijskog arhiva. Urađena je kontejnerska gasna kotlarnica na komprimovani gas u Suvoborskoj ulici za potrebe grejanja Druge osnovne škole, obdaništa, Internacionalnog studija ”Trnavac”, Pošte i dve stambene zgrade.

Grad Valjevo je dobio 25.158.000 dinara za zamenu i rekonstrukciju kotlarnice u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“, u okviru konkursa koje je sprovelo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ovo je još jedan u nizu koraka koje je gradsko rukovodstvo, uz podršku Vlade Srbije, preduzelo na rešavanju problema aerozagađenja u Valjevu, ali i unapređenju života svih građana Valjeva.

Zahvalni smo Ministarstvu za zaštitu životne sredine i ministarki Ireni Vujović, što nam pomažu da sprovodimo mnogo važnih projekata koji se odnose na smanjenje zagađenja vazduha u našem gradu. Nama je značajno da ugasimo sve kotlarnice koje koriste fosilna goriva i da pređemo na ekološki prihvatljive energente. Takođe, ugašene su kotlarnice na mazut u obdaništu i školi u Novom naselju.

Važno je da što više građana bude upoznato sa činjenicom da dajemo besplatne priključke i podstanice i potrebno je da se prijavi što veći broj ljudi. U narednom periodu ćemo uraditi treću kontejnersku kotlarnicu u Brđanima i time povezati OŠ „Milovan Glišić“ i vrtić.

Problem individualnih ložišta rešavamo i kroz subvencije za energetsku efikasnost. Do sada je subvencionisano oko 600 domaćinstava, ulagano je u šest osnovnih škola i četiri stambene zgrade. Ove godine smo dobili najviše sredstava od Ministarstva zaštite životne sredine. Naime, u cilju realizacije projekta smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora, Ministarstvo je izdvojilo 50 miliona dinara, dok je iz budžeta grada Valjeva izdvojeno 12,5 miliona dinara i uskoro će biti objavljen konkurs.

Blizu smo realizacije projekta da gas dođe do Valjeva, sada imamo i zaključak Vlade Republike Srbije da se gasovod produži do gradske „Toplane“ i „Krušika“. Suvišno je pričati koliko je važno što gas dolazi u Valjevo, što smo prvi prioritet Vlade Republike Srbije i što će „Krušik“, kao jedan od najvećih individualnih zagađivača koristiti ekološki prihvatljiv energent u budućnosti.

Mnogo gradova u Srbiji muči ovaj problem. Mi smo se odlučili za rešavanje problema velikih kotlarnica i dobili smo ogromnu finansijsku podršku. Nastavljamo dalje, a sve sa ciljem da značajno smanjimo zagađenje vazduha u Valjevu”, rekao je gradonačelnik Lazar Gojković za saopštenje info službe Grada Valjeva.