15/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Predsednica Ana Brnabić posetila vrtiće u Valjevu – U “Malom princu” i “Palčici” 470 mesta za mališane (video)
Deca-sa-vaspitacicama-u-novim-vrticima-29-03-2024-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Predsednica Ana Brnabić posetila vrtiće u Valjevu – U “Malom princu” i “Palčici” 470 mesta za mališane (video)

Autor 29/03/2024

Vrtiće “Mali princ” i “Palčica” u Valjevu danas je posetila predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Ana Brnabić.

Tom prilikom je istakla da joj je drago da je Valjevo prva lokalna samouprava u koju dolazi kao predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, rekla je Ana Brnabić, nakon obilaska novih vrtića “Palčica” i “Mali princ” u dograđenom i rekonstruisanom objektu nekadašnje OŠ Milovan Glišić u Mesnoj zajednici Brđani.

Najvažnije stvari za budućnost, dakle da imamo više dece. Kada pogledate rezultat našeg zajedničkog rada u poslednjih 11 godina, a ima ih mnogo, ali je možda ultimativno najvažniji rezultat to da smo mi uspeli da podignemo stopu ukupnog fertiliteta u Republici Srbiji sa 1,43, koliko je bilo 2012. godine na 1,6 koliko je iznosila 2023. i postavili smo pred sebe ambiciozan zadatak i cilj da do 2027. godine podignemo stopu ukupnog fertiliteta na 1,7. Mi smo sada sa 1,6 zemlja u širem regionu, u koji su uključene i Bugarska, Rumunija i Mađarska, a ne samo Zapadni Balkan, zemlja sa najvećom stopom ukupnog fertiliteta, ali to nije dovoljno. Za prostu reprodukciju nama je potrebna SUF od 2,1”, pored ostalog rekla je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Ana Brnabić.

U poseti u Valjevu danas su boravile ministarka prosvete, profesor dr Slavica Đukić Dejanović i prof. dr Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju, uz načelnicu Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga dr Zoricu Jocić i načelnika Kolubarskog upravnog okruga, Miloša Milutinovića.

Ukupna vrednost obavljenih radova na objektu nekadašnje škole u dva vrtića iznosi 315,7 miliona dinara i opredeljena je iz budžeta Grada Valjeva.

Tim povodom, gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković naglašava: “Sve ovo što radimo i gradimo, fabrike, puteve koje otvaramo, imaju smisla samo ako ima dovoljno ljudi da to i koriste. Kao što ste videli, ova dva vrtića koja će primiti oko pet stotina dece, su potvrda da u Valjevu ima dece i da su ona definitivno najveći razlog zašto sve ovo radimo.

Srećan sam što smo uspeli da rekonstrukcijom stare Osnovne škole “Milovan Glišić”, koju smo finansirali sredstvima iz budžeta Grada Valjeva , i prenamenom tog objekta u dva vrtića za potrebe Predškolske ustanove rešimo veliki, decenijski problem “liste čekanja” za prijem dece i deficit mesta u Predškolskoj ustanovi “Milica Nožica”.

Veliku zahvalnost dugujem Fondaciji Novak Đoković koja je kompletno opremila 22 prostorije u kojima će boraviti deca u ova dva nova vrtića. Jedino što još mogu da kažem jeste da sam ponosan na činjenicu da u našem gradu više neće biti porodice koja neće imati gde da ostavi svoju decu dok su na poslu. To je naš veliki uspeh i koristim ovu priliku da se zahvalim svima na strpljenju i razumevanju”, rekao je gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković.

Mališani sa svojim vaspitačima u novim vrtićima “Palčica” i “Mali princ” priredili su recital uz par koreografija.

Prema rečima Milana Radovića, direktora Predškolske ustanove “Milica Nožica”, nabavku opreme za “Mali princ” i “Palčicu” iznosom od 18,5 miliona dinara finansirala je Fondacija Novak Đoković. Objekti su dobili verifikaciju nadležnog ministarstva 26. marta ove godine. U dva nova vrtića angažovano je ukupno 70 radnika.

U celodnevnom boravku u vrtiću “Mali princ” u devet grupa biće upisano 200 mališana, dok je u vrtiću “Palčica” na raspolaganju 270 mesta za mališane u 13 grupa.

Prostrane, svetle, čiste i adekvatne prostorije već ispunjava dečji žagor jer je prijem mališana sukcesivan radi privikavanja na novi prostor i adaptaciju dece koja prvi put polaze u obdanište.

Vaspitačice Jelena i Danijela, sa decenijskim radnim stažom u PU “Milica Nožica” naznačavaju da su uslovi u novim vrtićima odlični. Jelena Mirković naglašava:

“Ovo nam je sada idealno. Prostorije su velike, funkcionalne i prilagođene, imamo dosta didaktičkog materijala. Imali smo i ranije, ali je ovde novo.”

Šestogodišnji Matija kaže da mu se u vrtiću dopada sve, igračke i soba su lepe. Njegova drugarica iz grupe, Maša Ranković kaže:

“Imam šest godina i spremam se za školu, i radujem se i školi i vrtiću. Sve mi se ovde dopada i lepo je kada se igramo i kada idemo napolje. Najviše mi se dopadaju puzle”, kaže predškolac Maša.

Do sredine aprila u vrtiće “Mali princ” i “Palčica” biće smešteno 460 mališana. Prema vaspitnom planu i programu rada, Predškolska ustanova “Milica Nožica” tokom aprila treba da raspiše sledeći konkurs za prijem dece u narednu vaspitnu godinu.