13/06/2024
Najnovije vesti
Narodna stranka Valjevo Beograd Vuk Jeremić

GrO NS: “ZA NAŠU DECU (ILI DECENIJA PROĐE, VRTIĆA NIGDE)”

Autor 03/10/2022

Gradski odbor Narodne stranke Valjevo u najnovijem saopštenju za javnost, pored ostalog, upućuju na pitanja u vezi izgradnje novog obdaništa.

“U Valjevu će biti izgrađeno novo obdanište i time će biti rešen jedan od gorućih problema…“ Ova rečenica se izgovara, piše, od strane vladajuće grupacije u gradu bukvalno svake godine od 2014. do danas.

A novog vrtića nigde!

Priča je pokrenuta već sad daleke 2014. godine, kad je oko 270 dece ostalo neupisano u predškolske ustanove. Sledeće godine je broj premašio 300…pa 400…450…itd…i na kraju smo stigli 2022. godine do brojke od gotovo 600 dece koja su ostala bez prava na vaspitno – obrazovni rad u skladu sa zakonskim osnovama, jednakim pravom i dostupnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja (član 16. zakona o predškolskom vasp. i obrazovanju).

Polazeći od pretpostavke da se obećanja lako „lepe“ za glasače a brzo zaboravljaju, gradske vlasti su prvu rečenicu iz ovog teksta zloupotrebljavali i pred izbore, ali i krajem maja svake godine kad se obelodane spiskovi upisa u predškolske ustanove, a na videlo izađe broj dece čiji roditelji nisu imali, tu sreću (ili češće – “vezu”), da im se dete nađe na spisku. Posledično, na izmaku kasnog proleća, nezadovoljstvo roditelja opravdano krene da raste, a gradske vlasti gase taj „požar“ novim obećanjima o novim vrtićima, i kako će sledeće godine za svako dete biti mesta. Devet godina – uvek ista priča!
Ali, da im pokvarimo to, donekle tačno ubeđenje da se obećanja jako brzo zaboravljaju, i podsetimo i njih i građane na hronologiju obećanja i nevidljivih novih vrtića.

Sve je krenulo od obećanja da će stara OŠ „Milovan Glišić“ biti rekonstruisana i adaptirana u vrtić, čim se završi preseljenje u novu, ali se od te ideje brzo odustalo i škola je ostavljena zubu vremena narednih godina da još više propadne. Usput da pomenemo da je preseljenje u novu školu trajalo dugi niz godina. Gradska vlast je prešla na: „obećanje ludom radovanje – plan b“

…nadziđivanje i rekonstrukcija vrtića „Bambi“ u naselju „Oslobodioci Valjeva“ 2015. godine, čiji je idejni projekat urađen još 2012. godine. Čvrsto je obećano da će radovi krenuti na proleće naredne godine.

Naravno, ni od toga nije bilo ništa. U međuvremenu su se nizala brojna obećanja, od proširenja i rekonstrukcije vrtića „Zvončić“, pa razne kombinacije „premesti ovde – dogradi onde“, do pravljenja sasvim novog vrtića na padini kod Vatrogasnog doma (da su se takmičili u predlaganju najbesmislenije lokacije za novi vrtić, ova ideja bi dobila dijamantsku nagradu). Naravno, ništa od navedenog nije ni započeto. I neizbežno, pravljene su razne kombinacije, laži, saopštenja, u koje su se sami zapetljali, niko više nije mogao da pohvata da li jesu ili nisu urađeni projekti, koliki su planirani troškovi i za koje rešenje, da li su aplicirali za sredstva kod Švajcarske, Američke ili koje već ambasade, za šta jesu a za šta nisu imali dozvolu ministarstva, od čega se odustalo i zbog čega, a šta je „rešeno, i radovi kreću“. Ako bi bilo ko odvojio dva sata vremena i pročešljao sva saopštenja gradskih vlasti u to doba, a u vezi vrtića, jedino što bi razumeo – da ništa ne razume, jer je to zaista bilo po onoj narodnoj – „da se ne zna ko pije a ko plaća“.

Kako god, sve do 2022. godine, ništa od obećanog, planiranog, kombinovanog, urađeno nije. A onda dolazimo do ove, 2022. godine, i do novog meseca maja kada izlazi spisak upisane dece, i gle čuda, gotovo 600 dece ostaje van spiska primljenih. I ponovo se hitro reaguje brižnim obećanjima, i ponovo je u igri stara OŠ „Milovan Glišić“, od koje se, da ipak ponovo podsetimo, davno odustalo.

„Radovi na rekonstrukciji i dogradnji stare OŠ „Milovan Glišić“ počeće za dve nedelje“.

Ovo je izjavio gradonačelnik Valjeva 16. avgusta ove godine. Mesec i po dana od te izjave, deo GrO Narodne stranke je prošetao do stare Šeste škole, da pogleda kako napreduju radovi. Majstora nema, materijala nema, a ni nagoveštaja da će se tu nešto raditi…! Tu je samo ona stara oronula škola išarana grafitima i par dečaka koji šutiraju loptu na ispucalom betonu igrališta.

Gradonačelnik je prilikom saopštenja o početku radova, precizirao i koliko će tačno koštati rekonstrukcija (234 miliona dinara), ko su izvođači radova, i ko je obezbedio finansije. Ako se vratite koji mesec unazad od tog obraćanja gradonačelnika, na njegovo prethodno obraćanje, primetno je da je cifra bila posve drugačija (173 miliona dinara), neki drugi izvođači i drugi finansijeri. U poslednjem avgustovskom obraćanju, kada je najavljen početak radova za dve sedmice, čvrsto je obećano da će radovi u potpunosti biti okončani u roku od osam meseci…što bi bilo oko 1. maja 2023. godine. Taman da se popuni neophodnim inventarom do početka septembra, i problem upisa dece za tu godinu je rešen.

Već sada je jasno da, kako radovi nisu počeli najavljenog datuma, a i još će, očigledno, kasniti (ako ove godine uopšte i budu započeti), ta dva vrtića neće biti spremna za prijem dece naredne godine, i eto opet problema. Sledeće godine u maju ćemo saznati da za oko 700 dece nema mesta.

Ima jedna vest u celoj priči koja može da raduje, a to je da je broj neupisane dece iz godine u godinu sve veći, što je indikator da se roditelji, pored svih nedaća u gradu i državi u kojoj žive, ipak sve više odlučuju na rađanje dece. I umesto da to bude podstrek gradskim vlastima, da se grade vrtići svake godine, samo da što više bude novorođene dece, oni se ponašaju kao da namerno suzbijaju natalitet.
Ovde je zgodno mesto da se dodaknemo još jedne teme, koja je takođe vezana za decu Valjeva i odnos gradske vlasti prema njima.

Naime, deca Valjeva koja treniraju vaterpolo i plivanje u valjevskim klubovima, plaćaju ulazak na bazen za svaki trening. Obzirom da roditelji ove dece već plaćaju mesečnu članarinu ovim klubovima i finansiraju odlaske na sve sportske manifestacije koje se održavaju van Valjeva, i obzirom da deca u plivačkim sportovima postižu izuzetne rezultate, najmanje što bi grad morao da uradi je da bar subvencioniše ulazak ove dece na redovne treninge.

Kako gradska vlast razmišlja, vidi se i po najnovijem, drugom rebalansu budžeta grada, gde su gotovo sve stavke u budžetu povećali, a smanjili drastično budžet za dve najbitnije –funkcionisanje i ostvarivanje predškolskog vaspitanja, i dečiju i socijalnu zaštitu. Toliko o tome koliko su im bitna deca, obrazovanje i budućnost uopšte. Usput, budžet nije smanjen samo po ova dva pitanja.

Pažljivim uvidom u drugi rebalans budžeta, primetno je da je budžet umanjen ili mizerno povećan baš na onim stavkama koje predstavljaju gorući problem grada, a suprotno, drastično povećan za stavke koje možemo nazvati tercijalnim po prioritetu i značaju.

Kad smo se već dodirnuli budžeta grada, čisto da pomenemo nešto što je promaklo mnogim sugrađanima, a to je izveštaj Panela grada Valjeva, tela za praćenje i nadzor lokalnog budžetskog procesa, koji govori o neistinitom, netačnom i neefikasnom informisanju o upravljanju parama poreskih obaveznika za 2021. godinu, te ste tako doveli i u zabludu građane Valjeva.

Gradski odbor Narodne stranke Valjevo, ovim saopštenjem nema za cilj samo kritikovanje gradske vlasti, građani nemaju ništa od pukog kritikovanja, već nam je cilj da izvršimo pritisak na lokalnu vlast da ispuni makar jedno obećanje, i to ovo, za ceo grad izuzetno bitno, da se napokon ozbiljno uđe u rešavanje problema nedostatka predškolskih ustanova, i da se što pre krene sa izgradnjom vrtića. Mi bismo bili srećni da nas demantujete, ali u praksi, a ne nekim kontra – saopštenjem (to i ne možete, jer smo izneli činjenice), i izgradite vrtić do početka nove sezone 2023. godine,” navedeno je u saopštenju GrO Narodne stranke Valjevo.