28/02/2024
Najnovije vesti
Muzička škola Živorad Grbić Valjevo Objektiva.rs

KONCERT DOBRODOŠLICE U VALJEVSKOJ MUZIČKOJ ŠKOLI

Autor 03/10/2022

U utorak, 4. oktobra, od 19 časova u Muzičkoj školi “Živorad Grbić” počinje ovogodišnja koncertna sezona škole pod nazivom “Muzikalno, molim”.

U periodu od oktobra do juna u svečanoj sali škole koncertiraće najrenomiraniji srpski muzičari, ali i profesori i bivši učenici valjevske muzičke škole.

Prvi koncert ove sezone, muzička škola posvećuje svojim najmladjim djacima prvacima i na njemu će zasvirati profesori škole sa svih odseka, ali i harizmatični ansambli koji čine učenici, devojački hor srednje muzičke škole, etnomuzikološka sekcija i kamerni gudački orkestar Feniks.

Koncert dobrodošlice je i deo programa ovogodišnje Dečje nedelje, ali je po programskoj koncepciji vrlo prijemčiv svim generacijama, samim tim i svoj valjevskoj publici koja voli klasiku, tvrdi direktorka Muzičke škole mr Suzana Radovanović – Perić.

“Programi koji profesore škole izmeštaju iz učionice na koncertni podijum su uvek najpopularniji u našem kolektivu. Imamo tu sreću da je većina profesora i dalje svirački vrlo aktivna i raspoložena za koncertiranje, a neki od njih su pored profesorske, uspešno izgradili i izvodjačku karijeru te je Koncert Dobrodošlice svakako prilika da i učenici škole ali i valjevska publika vide najlepše lice MŠ Živorad Grbić“, tvrdi Suzana Radovanović – Perić.

“Uvek je atmosfera na bini inspirativnija kada je podelimo sa svojim učenicima, a sam doživljaj koncerta kompletniji i emotivniji jer u tih pedesetak minuta publici prenesemo priču koju gradimo čitav svoj profesionalni život. Verujemo da su ovakvi koncerti idealan način da pozovemo publiku i na ostale programe koji ih očekuju do juna 2023. u našoj koncertnoj ponudi ali i predstavimo kroz muziku i sve naše izraze, ljudske, pedagoške, izvodjačke.

I ako je “Koncert dobrodošlice” simbol početka nove školske godine u MŠ Živorad Grbić, ova obrazovna institucija je u toku prethodnih desetak dana već obogatila nekoliko kulturnih događaja u Valjevu nastupima kamernog gudačkog orkestra Feniks, devojačkog hora škole i učenika sa odseka gitare, a predstavila se i celovečernjim koncertom orkestra Feniks u Bajinoj Bašti, 28. septembra.

Koncertima napredujemo, potvrdjujemo naš kvalitet i u zemlji i inostranstvu, pripremamo se za nove profesionalne poduhvate i predstavljamo ono najbolje što smo za 68 godina izgradili kroz proces muzičkog obrazovanja u Valjevu. Publika ostane fascinirana dubinom muzikalnog doživljaja koji naša deca i profesori poseduju, njihovom posvećenošću i profesionalnošću i onda moramo biti ponosni na fantastičnu reakciju sredine, kada joj muzičku umetnost serviramo u stilu “S muzikom na ti…” u situaciji kada sve druge društvene okolnosti demantuju važnost negovanja kulture i obrazovanja.

Upravo iz tog razloga, odlučni smo u nameri da muzički obrazujemo ne samo decu koja su naši učenici već kompletnu dečju populaciju u čemu nam vrlo posvećeno pomažu naše kolege iz predškolskih i drugih školskih i kulturnih ustanova u gradu, ali i kolege iz institucija u Lajkovcu, Mionici i Osečini, gde smo prisutni kroz rad naših izdvojenih odeljenja. Misija MŠ Živorad Grbić jeste da muzikom neguje čoveka. Najpre u duši deteta a onda i u duši odrasle osobe. Iz tog razloga mi našu koncertnu sezonu počinjemo upravo u periodu Dečije nedelje, u nameri da simbolikom i umetnošću podvučemo činjenicu da jedno društvo počinje od deteta, i pre svega se u detetu i ogleda, i kroz ulaganje u obrazovanje i vaspitanje jedino i napreduje.

U Dečijoj nedelji, MŠ Živorad Grbić zvučaće 4, 6. i 7. oktobra kroz ciklus od pet dnevnih koncerta pod nazivom “Mala školska muzika” pripremljenih za predškolce Valjeva i Mionice, a Koncert dobrodošlice, najavljen za 4. oktobar u 19 časova jeste jedna velika muzikalna dobrodošlica svim Valjevcima koji su navikli da upravo u valjevskoj muzičkoj školi slušaju i vole najbolju muziku u gradu”, rezimira direktorka Muzičke škole “Živorad Grbić” iz Valjeva, mr Suzana Radovanović Perić.