16/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • GSS održala vežbu potrage i spasavanja u slučaju pada aviona na planinskom području
FOTO-IZVOR-Gorska-sluzba-spasavanja-vezba-05-2024-prenosi-objektiva.rs-vesti-Valjevo-kolubarski-region-News-Serbie

GSS održala vežbu potrage i spasavanja u slučaju pada aviona na planinskom području

Autor 31/05/2024

Na osnovu ugovora o pružanju usluga traganja i spasavanja u slučaju udesa aviona između Gorske službe spasavanja Srbije i Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, spasioci Gorske službe spasavanja Srbije su 24. maja 2024. godine izveli vežbu potrage i spasavanja u slučaju pada aviona na širem području planine Povlen.

Tema vežbe bila je potraga za nestalim avionom na datom području. U vežbi je učestvovalo 25 pripadnika Gorske službe spasavanja Srbije iz stanica Valjevo, Beograd, Kruševac, Niš i Novi Sad, kao i saradnici, voditelji službenih pasa, dok su vežbu ocenjivali pripadnici Spasilačko-koordinacionog centra g. Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

Kroz samu vežbu spasioci Gorske službe spasavanja Srbije i njihovi saradnici imali su priliku da u realnom vremenu obavljaju zadatke orijentacije na terenu, pretraživanja terena uz pomoć službenih pasa, određivanja zona potrage, pružanja prve pomoći. kao i transport sa nepristupačnog terena.

Pored spasilaca Gorske službe spasavanja Srbije, vežbi su prisustvovali i pripadnici Elementa civilne vojne podrške Vojske SAD koji su trenutno stacionirani na Balkanu u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, navodi Aleksa Dragojlović, načelnik stanice GSS Valjevo.