25/05/2024
Najnovije vesti

iREVOLUCIJA – ŽIVETI DIZAJN

Autor 06/09/2021

Udruženje IRevolucija iz Valjeva upisuje polaznike za osnovni nivo kursa Grafičkog dizajna u okviru projekta “Živeti dizajn”. Prijava traje do 15. septembra, a sve dodatne informacije dostupne su putem mejla office@irevolucija.net. Uvodni čas je planiran 17. septembra, od 18 sati, u prostorijama iRevolucija LAB-a, ili putem aplikacije Zoom.

Projekat Udruženja iRevolucija Valjevo prvenstveno je kreiran za starije srednjoškolce, od 16 do 19 godina, ali i osobe starosti do 30 godina jer je jedan od ciljeva projekta motivacija mladih da ostanu i samostalno rade u svojoj sredini. Tim povodom, Vladimira Radosavljevića, jedan od osnivača iRevolucije, pojašnjava prednosti ovakvog, uslovno rečeno, manje formalnog, vida učenja.

Vladimir Radosavljević

“Volimo da kažemo da je oblik edukacije koji kreiramo i sprovodimo izuzetno nekonvencionalan. Godine 2013. primetili smo da u Valjevu nedostaje savremen pristup nauci koji ide više koraka ispred tradicionalnog obrazovanja, koje je utemeljeno u društvu. Era u kojoj dominiraju informaciono-komunikacione tehnologije je nametnula da se svi prilagođavamo promenama ubrzanim tempom i, sa tim u vezi, i promenama u pristupu edukaciji. Danas je bitnije znati kako i gde tražiti informacije nego ih učiti napamet i zaboravljati kroz vreme.”

Prema konceptu programa u uvodnom delu je nastava bazirana na uvodu u grafički dizajn, od prvih poduhvata kroz istoriju pa sve do praktične primene danas. Nakon početnih predavanja, sledi savlađivanje alata Fotošopa, programa za obradu fotografija. Nastavom će biti obuhvaćen i program za kreiranje i primenu grafičkih modela u dizajnu, uz primenu stečenih znanja u digitalnom marketingu.

U završnoj fazi obuke polaznici će biti osposobljeni da samostalno kreiraju radove koji će biti promovisani, kao i da razumeju i kreiraju imidž jedne kompanije, odnosno njen vizuelni identitet u osnovnom obliku, a sveobuhvatan program i pristup predavanjima pojašnjava Vladimir Radosavljević.

“Rezultati su ti koji govore koliko je neophodno vremena da jedna osoba usvoji znanja koja će joj biti od koristi, odnosno moći da ih naplati, ili živi od toga. Primera radi, nekada ste morali da završite fakultet da biste se bavili određenom oblašću i to je bio nikakav garant da ćete biti zaposleni. Danas, uz edukacije koje mi sprovodimo, osnovna znanja možete da dobijete za 6 meseci. Nakon toga, vaše usavršavanje je večno jer čovek se uči dok je živ. Takva znanja su vrlo primenjiva i konkurentna u vremenu u kom živimo i radimo.”

Program je veoma sadržajan, a pojedine teme koje će biti obrađene su: uvod u grafički dizajn: pojam i suština, zatim Multidisciplinarna delatnost, ako i Istorija grafičkog dizajna do razvoja multimedije, zatim Rani oblici vizuelne komunikacije, Moderni stilovi dizajna, Razvoj multimedije (zvuk, film), Digitalna revolucija, Dizajn i tržište, kao i Funkcija i estetika, Izražajna sredstva i kreiranje kompozicije, Marketing i grafički dizajn, i tako dalje.

Radi pohađanja programa edukacije za grafički dizaj, u organizaciji IRevolucije Valjevo, polaznicima je neophodan: laptop, koji je funkcionalan za rad u programu za obradu fotografija, zatim stabilna internet konekcija, a iznad svega, motivacija za sticanje novih znanja, povodom čega Radosavljević naglašava da se iRevolucija trudi da raznovrsne obrazovne programe učini što dostupnijim.

“Naš moto je da edukacija mora i treba da bude dostupna svima i da bude besplatna za sve ljude koji žele da se usavršavaju. Ključna komponenta je da bude prilagođena. Mentori u iRevoluciji rade sa manjim grupama, najčešće do 10 ili 12 polaznika, sa pristupom u kom svi polaznici dobijaju pažnju i direktne, praktične odgovore, u datom trenutku za datu situaciju. Verujemo da svaka grupa ima različite kapacitete u pojedincima koji je čine i sa tim u vezi pristupamo temeljno svakom od njih, kao i sa problemima sa kojima se suočavaju do krajnjeg cilja. Često smo dostupni mesecima nakon završenog projekta ako je nekom od polaznika neophodna pomoć ka daljem usavršavanju.”

Obzirom na opštu epidemiološku situaciju, biće primenjen kombinovani model predavanja, ali prvenstveno nastava će biti obavljana elektronski, putem aplikacije Zoom. I upravo prilagođavanje termina predavanja i opušten pristup, su velika prednost prilikom prijavljivanja za programe iRevolucije.

“Naš ambijent vas čini opuštenim od prvog momenta kada svratite kod nas. Možete da pijete kafu i da učite. Možemo zajedno da radimo na nekom problemu, ali možete i samostalno da pristupate. Nema ocenjivanja i nema nepotrebnih pritisaka. Nema razlike u tome da li imate 16 ili 50+ godina, da li ste sa sela ili iz New York-a i prihvatamo sve razlike u meri kojoj nam kapaciteti dozvoljavaju. Mi povezujemo ljude. Većina nas je mentor i učenik istovremeno. Stvorili smo polje u kom polaznici treba da zadovolje svoja očekivanja i da, onog momenta kada se završi edukacija, razumeju svoj napredak i da su sigurni da su im naša vrata otvorena i ubuduće. Druželjubivi smo i pet friendly” – naglašava Vladimir Radosavljević.

iRevolucija
Jedan od programa iRevolucije

Svi zainteresovani mogu se prijaviti svakim radnim danom, od 10 do 17 časova, u prostorijama iRevolucije u Karađorđevoj 120 ili pozivom na broj telefona 0641760456 ili putem linka OVDE.

Kao što smo već naveli, prijavljivanje traje do srede, 15. septembra, a uvodni čas je planiran već za petak, 17. 9. 2021. godine, od 18 časova, u prostorijama iRevolucija LAB-a ili putem aplikacije Zoom. Svi kandidati će biti pravovremeno obavešteni, a po početku predavanja i razvrstani u grupe, u zavisnosti od nivoa znanja. Sve dodatne odgovore budući polaznici mogu zatražiti putem mejla office@irevolucija.net.

Udruženje iRevolucija iz Valjeva projekat Živeti dizajn realizuje uz podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Foto – privatna arhiva