19/04/2024
Najnovije vesti

Istraživači obeležili 55 godina postojanja

Autor 17/02/2024

Društvo istraživača “Vladimir Mandić Manda” juče je svečanom skupštinom obeležilo 55. godina od svoga osnivanja.

Učesnici Skupštine Društva istraživača Vladimir Mandić- Manda

U prepunoj svečanoj sali Višeg javnog tužilaštva okupili su se mladi i stari istraživači, a predsednik jučerašnje skupštine Vukašin Vlajković rekao je tom prilikom:

“Novo kod današnje skupštine je to što je održavamo baš 16.februara, a na taj dan je pre 55 godina u Domu omladine u Valjevu osnovano Društvo istraživača. U ovoj godini ćemo zvanično i otvoriti ulicu istraživača. Naime, od prošle godine se krak Birčaninove ulice, od mosta na Jadru, i bokserskog spomenika do bivše pekare 15.septembar gde se i nalaze prostorije Društva istraživača zove ulica Mladih istraživača. Samo postojanje istraživača od 55 godina je jedan veliki događaj i sociološki fenomen. U ovoj godini organizovaćemo veliku akciju “Durmitor 2024″ od 27- 29 avgusta. Obići ćemo mesto gde je tragično nastradao Vladimir Mandić- Manda. U ovoj akciji učestvovaće svi stari i mladi istraživači, a nadam se da ćemo ove godine u našoj ulici na jesen postaviti i obeležje u vidu spomenika koji će biti posvećen ideji i duhu mladih istraživača.”

Ljubica Bulatović, predsednica udruženja

Ljubica Bulatović, predsednica Društva istraživača rekla je uoči skupštine:

“Istraživači su organizacija koja promoviše nauku među mladima. Pratimo na koji način možemo da se približimo mladima i na koji način da im objasnimo neke kompleksnije teme na neki njima zanimljiviji način. Proteklih godina su to najviše bila vršnjačka predavanja na sastancima koja smo organizovali jednom nedeljno na različite teme, zavisno od interesovanja. Tu smo napravili neke promene u odnosu na dane kada su istraživači osnovani. Zadržali smo osnovnu ideju. Radujemo se svakoj novoj akiji koja dolazi, ali je važno da u istraživačima učimo i neki novi, samostalniji život u odnosu na onaj dok živimo sa roditeljima i učimo srednju školu. Na akcijama se povezujemo sa prirodom, ali i međusobno, učimo nove stvari, nova razmišljanja…Vrlo je bitno što su istraživači organizacija mladih, stariji su tu da nam pomognu i da nas usmere, ali već godinama društvo vode osobe od 17-21 godine, dok su vođe grupa prva ili druga godina srednje škole. Mladi su shvatili koliko im je važan javni nastup i liderstvo za dalji život, tako da u istraživačima dobijaju pravu priliku da to nauče. Samim tim pojavljuju se novi mladi ljudi i oni vide našu organizaciju kao savršenu za svoj napredak, a ja očekujem da ćemo u narednih pet godina nastaviti još bolje, nego sad.”

Dušan Mihajlović, bivši gradonačelnik Valjeva i jedan od osnivača Društva istraživača

Prisutne na skupštini je pozdravio Dušan Mihajlović, prvi predsednik i jedan od osnivača Društva istraživača.

“Klub mladih istraživača nastao je u centru galaksije, u vreme studentskih nemira širom sveta. Na rađanje istraživačke ideje imala je uticaj i geografija valjevskog kraja. Naš najveći geograf Jovan Cvijić utvrdio je da geografski ambijent višestruko utiče na istoriska zbivanja, na ukupan život i kulturu uopšte. Istraživački plamen nastao je u tami Petničke pećine, tinjao je u prirodnjačkom društvu Gimnazije, da bi se razbuktao u Perućici, jedinoj evropskoj prašumi, a učesnici te ekspedicije stvorili su te 1967. godine Klub Brđana- Iskra, koga je sagorela prevelika ambicija i širina interesovanja. Ali, kako Njegoš kaže “Iskra je našla udar u kamenu”. Velika tragedija na Durmitoru ojačala je klub i učvrstila volju da se akcije nastave. “

Kao i pre pet godina i juče su podeljene pohvalnice koje su dobili Jovan Marjanović (star 9 godina- podmladak), Minja Simić (ishrana u prirodi), Teodora Bogdanović, Maja Glišić i Sara Parandilović (biološka grupa), dok je diplomu Vladimir Mandić- Manda predsednica društva uručila Katarini Petrović.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, a zanimljivo je da je skupštini prisustvovao i Desimir Maksimović, predsednik opštine Valjevo u godini kada je Društvo istraživača osnovano. Maksimović ima 97 godina.

Himnom istraživača koju su uz klavirsku pratnju Sonje Nikolić otpevale Tatjana Petrović i Minja Simić završena je skupština, a svečanim otkrivanjem table sa nazivom ulice “Mladi istraživači”, članovi i skupštinari nastavili su druženje u Kući istraživača.