30/09/2023
Najnovije vesti
Momcilo-Moma-Antonovic izložba slika i crteža Internacionalni studio Radovan Trnavac Mića Valjevo Objektiva.rs

IZLOŽBA CRTEŽA I SLIKA MOMČILA ANTONOVIĆA

Autor 07/06/2022

U utorak, 7. juna, u 19 časova, u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića” biće otvorena samostalna izložba crteža i slika akademskog slikara Momčila Mome Antonovića, nekadašnjeg dugogodišnjeg profesora i dekana Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, čiji je rad, već decenijama, na istaknutoj poziciji domaće savremene likovne scene.

Postavka koja će biti prikazana u Galeriji “Trnavac” sadrži 28 dela, 10 crteža i 18 slika, ulja i akrilika, nastalih od 1972. do 2016. godine, koja su deo bogate kolekcije porodice Antonović. Izložba crteža i slika Mome Antonovića samo je delić opusa ovog značajnog srpskog slikara, koji je iza sebe imao izuzetno plodonosan umetnički život.

Izložena dela svedoče o stvaralaštvu pravog umetnika – posvećenika, koji je, kako je govorio, celog života je slikao sliku koju je sanjao.

Na svakom crtežu koji je deo postavke, vidljivi su snažna likovnost i virtuoznost, sa daškom svežine iskazane kroz boju. Predmet njegovih crtačkih opservacija uvek je bio čovek, predstavljen kao usamljena, ogoljena, naga i suštinski rezignirana individua. Težio je da prenese ljudski doživljaj i sve ono što ga je ljudski i umetnički provociralo. Na izloženim slikama, posmatrač može videti kako izgleda Beograd iz Antonovićeve vizure. Reč je o kompozicijama snažnog kolorita, na kojima su istaknuti simboli grada koji ga je opčinio i u kojem je stasao kao umetnik.

Njegova slika iz sedamdesetih, devedesetih, dvehiljaditih, uvek je jedna, svoja – smela u boji, u izrazu, neslična bilo kom stilu, pravcu ili školi. Moma Antonović je ličnost koja se celim bićem nalazi u svojoj slici. Svom svojom slikarskom, ali i ljudskom suštinom on je ekspresionista – „osećajnista”. Njegova slika nosi osećanja važnog trenutka, dana, godine; u svom gradu, svojoj ulici, svojoj kući… Ipak, svaki put kad se priđe toj slici, promoli se neka, prethodni put neuhvaćena tajna koja otvara novo poglavlje”, piše u likovnoj kritici Marine Cvetanović.

Momčilo Moma Antonović, rođen je 1938. godine u Kruševcu, preminuo je 2019. u Beogradu. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završio je u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, u Beogradu. Na Fakultetu likovnih umetnosti radio je od 1973. godine, prošavši sva univerzitetska zvanja. Bio je redovni profesor predmeta Slikarstvo i crtanje i u tri mandata dekan FLU.

Usavršavao se u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Grčkoj, SAD, Engleskoj, Škotskoj, Belgiji, Holandiji, Španiji i Mađarskoj. Antonović je bio i gostujući profesor na fakultetima u Budimpešti i Edinburgu. Imao je preko stotinu samostalnih izložba, uz učešće na mnogobrojim kolektivnim izložbama širom sveta.

Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića” zahvaljuje se porodici Antonović, na privremeno ustupanju dela iz svoje bogate kolekcije za potrebe ove izložbe.

Izložba “Momčilo Moma Antonović – crteži i slike” biće otvorena do 7. jula 2022. godine.