28/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • PREZENTACIJA ZAKONA O SOCIJALNOM PREDUZETNIŠTVU I ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA MENTALNIM SMETNJAMA
Caritas Serbia News 07-06-2022-Prezentacija-Zakona-o-socijalnom-zaposljavanju

PREZENTACIJA ZAKONA O SOCIJALNOM PREDUZETNIŠTVU I ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA MENTALNIM SMETNJAMA

Autor 07/06/2022

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije donelo je odluku da se u Srbiji jun mesec obeležava kao Mesec mentalnog zdravlja. Tim povodom u utorak, 7. juna u 12 časova, u Muzeju zavičajnih pisaca u Valjevu biće organizovana prezentacija Zakona o socijalnom preduzetništvu koji je Skupština Srbije usvojila početkom 2022. godine sa akcentom na zapošljavanje osoba sa mentalnim smetnjama.

Svoja iskustva iz socijalnog preduzetništva sa akcentom na zapošljavanje osoba sa mentalnim poteškoćama i prezentaciju novog zakona izvršiće Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šabac u okviru koga posluju dva preduzeća sa socijalnom misijom, “Avlija održivog razvoja” i “Socijalna sinergija”.

Caritas Šabac je reprezentativan primer organizacije koja je u ovoj oblasti prepoznata i na međunarodnom nivou kao jedno ozbiljno socijalno preduzeće, koje sa jedne strane pruža usluge socijalne zaštite, a sa druge strane pruža mogućnost za zapošljavanje osoba iz društveno ugroženih grupa. Miroljub Nikolić je i predsednik Sekcije za socijalno preduzetništvo Privredne komore Srbije.

Ova prezentacija biće realizovana u okviru projekta “Svako može da pukne” koji sprovodi mreža za mentalno zdravlje naum “NaUm” uz podršku Caritasa i partnerskih organizacija, Herc Udruženja, Videa i Duša iz Beograda, Udruženja korisnika usluga mentalno zdravlja Zračak iz Valjeva i Humanitarnog centra “DUGA” iz Zrenjanin.

Projekat “Svako može da pukne se sprovodi” zahvaljujući podršci Vlade Švajcarske kroz program “Zajedno za aktivno građansko društvo” koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.