18/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Izložba „Insignije“ Ane Simić u KwArt BW
Ana-Simic

Izložba „Insignije“ Ane Simić u KwArt BW

Autor 25/08/2023

Prva samostalna izložba višestuko nagrađivane studentkinje završne godine Fakulteta likovnih umetnosti, Ane Simić biće otvorena u utorak, 29. avgusta u 20 časova u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.

Serija radova pod nazivom “Insignije” inspirisana je srpskom grafikom 18. veka i srednjevekovnim kostimom koji su nosile vladarske ličnosti i vlastela. Kroz svoj rad mlada umetnica istražuje ranjivost, lepotu i nesavršenost žena. Tehnika kojom se izražava zasniva se na korišćenju tuša i pera, što joj omogućava preciznost i detaljnost u realizaciji crteža na pamučnom platnu.

Ona kroz svoje stvaralaštvo ispituje inferioran položaj žene kroz epohe kojima dominira patrijarhat, trudeći se da prikaže različite dimenzije ženskog bića, vizualizuje njihov odnos prema autoritetu, njihovu bol, nemoć i snagu, a posmatraču pruži uvid u njeno iskustvo koje nažalost često ostaje nevidljivo.

„Simićeva asimiluje prošlost i sadašnjost kroz uvođenje elemenata istorijskog kostima, ukrasa i nošnji. Sugestivni nazivi radova poput “Ona”, “Najgora”, “Njegova majka” ili “Zabranjena” problematizuju ulogu žene u društvu i pokušaj sagledavanja fenomena ženskog iskustva, ponajviše nemoći, ali i borbe, vekovima unazad pa do danas. Posmatranje žene isključivo u ulozi nečije majke, supruge, sestre sa jedne strane, ili ljubavnice, prostitutke ili veštice sa druge, neutrališe njeno lično, intelektualno i samostalno biće. Na ovim radovima kreiran je feministički prostor u kojem nema potrebe da vrednost žene bude prepoznata samo u odnosu koji ona ostvaruje sa muškarcima u svojoj okolini”, navodi  Bojana Jovanović, istoričarka umetnosti i dodaje:

“Ana Simić promišljeno daje omaž ženama svih epoha – majkama, vladarkama, suprugama, sirenama i vešticama izvlačeći ih iz seke muškarca iako se “Insignije kao oznake visokog društvenog položaja ili ugleda uglavnom automatski povezuju sa muškarcima, najčešće vladarima.”

Ana Simić (Beograd, 2001.), student je treće godine OAS na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Završila je “Školu za dizajn” u Beogradu, na smeru likovni tehničar. U svom radu najčešće se izržava kroz crtačke tehnike – tuš i pero na platnu. Pored slikarstva bavi se sito-štampom, animacijom i kolažom. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama.

Za svoj rad višestruko je nagrađivana: 2023. – Nagrada za crtež “Stevan Knežević” treća i četvrta godina osnovnih studija, FLU, Beograd; 2020. – Nagrada za crtež od strane Škole za Dizajn, Beograd. 2020. – Grand Prix Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu za rad “Telo”, Beograd. 2019. – Nagrada za video rad na temu “Holokaust – kultura sećanja”, u organizaciji MInistarstva prosvete Republike Srbije, Beograd. 2014. – Grand Prix za najbolji crtež, u organizaciji kompanije Pionir, Beograd.

Organizacijom izložbe “Insignije” Umetnička inicijativa KvArt BW i Galerija ŠTAB nastavljaju kontinuiranu podršku mladim i talentovanim umetnicima. 

Izložba će biti otvorena do 9. septembra 2023. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova.  Ulaz na izložbu je slobodan.