23/06/2024
Najnovije vesti
Mića Trnavac USMERENO KRETANJE VELIKOG RAZORNOG DEJSTVA, 1994, ulje na platnu i drveni objekat, 158x287 cm prenosi Objektiva.rs iz Valjeva

IZLOŽBA “REALNO NADREALNO” POVODOM ČETVRT VEKA “TRNAVCA”

Autor 22/09/2022

U Internacionalnom umetničkom studiju Radovana Trnavca Mića u ponedeljak, 26. septembra 2022. godine, od 19 sati, biće otvorena retrospektivna izložba slika i objekata akademskog slikara Radovana Trnavca Miće pod nazivom “Realno Nadrealno”.

Internacionalni studio retrospektivnom izložbom idejnog tvorca ponosno obeležava 25 godina uspešnog spajanja različitih kultura i nacija. Dve i po decenije istovremeno predstavljaju godine uspešne međunarodne reputacije i u svetu priznatog i prepoznatljivog naziva Studija, kao renomirane kulturne ustanove i galerije.

Najnovijom izložbom biće predstavljeno 15 dela Radovana Miće Trnavca, nastalih u periodu od 1976. do 2017. godine.

Prema rečima Radovana Miće Trnavca, misao je najvažniji momenat njegove kreacije, dok u likovnoj kritici, istoričarka umetnosti Marina Cvetanović ističe da on pravi likovnu dokumentaciju o prolaznosti, o važnosti i neophodnosti pojedinih socioloških momenata. Napominje da retrospektivnom izložbom bivaju prelistavane strane čudesne enciklopedije, da mnoge arhetipske simbole civilizacije otkrivamo od platna do platna, preko godina i decenija.

“Konstanta slikarske poetike Radovana Trnavca Miće jeste kulturna istorija sveta, nekada metaforički, a nekada doslovce ispisana simbolima boje i pojavnih oblika.

Klasicista po jednostavnosti izraza i harmoničnosti, kako boja tako i oblika, ali postmodernista po duhovnosti i intelektu koje stavlja ispred svega, pokazuje kompleksnost svoje ličnosti i stabilno izgrađene stavove o sebi, čoveku i planeti. Time prevazilazi okvire nacionalnog u svom poimanju sveta, iako svojim delom i zalaganjem u svakom trenutku promoviše ono najbolje u srpskoj kulturi i umetnosti uopšte…

Teškim radom, neiscrpnom pozitivnom energijom, praštanjem i žrtvovanjem, može se doći do renesanse koju tako priželjkuje i proriče Mića Trnavac. On zna da između čoveka i ostatka sveta postoji vreme koje čovek treba da ispuni i oboji,” navodi Marina Cvetanović.

Kultura i Umetnost za Miću Trnavca nemaju granice i nacionalnost. Govore univerzalnim, najrazumljivijim jezikom na celoj planeti. To je uspešno usadio i u Internacionalni umetnički studio, koji ponosno od 1997. godine nosi njegovo ime. Za protekle dve i po decenije Studio je opravdao svoju misiju spajanja ljudi i nacija, posredstvom kulture i umetnosti, koje treba da istraju, uprkos svim poteškoćama, i da vrate veru i nadu u svetlu budućnost civilizacije.

U Internacionalnom studiju do sada je izlagalo preko 500 umetnika sa svih kontinenata. Prikupljena je značajna kolekcija od 245 umetničkih dela, koja čini jednu od najznačajnijih zbirki savremene internacionalne umetnosti s kraja 20. i početka 21. veka na Balkanu. Sva dela iz zbirke pripadaju kulturno-umetničkoj baštini Valjeva. Ta dela ne mogu biti poklonjena, niti prodata, zaveštana su da zauvek ostanu naše umetničko blago.

Studio četvrt veka uspešno ostvaruje kulturne veze sa inostranim ambasadama, ministarstvima, institucijama i ustanovama kulture, spajajući različite narode i negujući prijateljske odnose. Plodonosna saradnja ostvarena je i sa brojnim galerijama i muzejima iz Srbije radi razmene izložbi i prezentacije srpskih slikarskih velikana koji su obeležili 20. vek.

Internacionalni umetnički studio dobitnik je Povelje za izuzetan doprinos razvoju likovnog stvaralaštva i kulture 2015. godine, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije. Od Ambasade Belorusije u Srbiji, Internacionalni studio je 2012. dobio Zahvalnicu za aktivnu saradnju i predstavljanje savremene beloruske umetnosti u Srbiji i uspostavljanje međuljudskih odnosa naroda širom sveta, posredstvom umetnosti. Za izložbe i aktivnosti Internacionalni studio je 1998. dobio nagradu RTS-a za Kulturni događaj godine.

Osvedočen i u humanitarnom radu, Studio je u više navrata, svojim donatorskim akcijama, pomagao deci bez roditeljskog staranja u valjevskom kraju, pokrenuvši prikupaljanje sredstava za opremanje Dečjeg odeljenja Opšte bolnice Valjevo.

Prema navodima menadžmenta Internaciopnalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića” iz Valjeva:

“Značajan jubilej 25 godina postojanja poslužio nam je da se nostalgično osvrnemo na prošlost i podsetimo na sve realizovane ideje, izložbe i aktivnosti. Ujedno nam je podstrek za ostvarivanje novih, još daljih dometa koje smo pred sebe zacrtali.

Smatramo da kultura i umetnost i dalje igraju glavnu ulogu u razvoju i budućnosti civilizacije, predstojeća misija Internacionalnog studija, svojevrsnog umetničkog svetskog putnika dobronamernika, nikada nije bila jasnija – vraćenje kulture i umetnosti na pijedestal. Prvo u čoveku!”