28/02/2024
Najnovije vesti
izlozba-03-10-2022-stripa-u-CZK-Valjevo-Zrenjaninac.jpg Objektiva.rs Valjevo

IZLOŽBA STRIPA STEVANA SUBIĆA

Autor 03/10/2022

Otvaranje izložbe stripova autora Stevana Subića biće održano večeras, 3. oktobra 2022. godine, od 19 sati, u galeriji Art holu u Centru za kulturu u Valjevu.

Tom prilikom biće prikazane 54 table, kao i ilustracije iz različitih stripova. Prema rečima uspešnog akademskog slikara, mladog Valjevca, Željka Vitorovića, Subićevi crteži su na vrhunskom profesionalnom nivou, uz raznovrsnu tematiku, od epske fantastike do superherojskog stripa. Njegove stripove su objavljivali ugledni evropski izdavači.

Stevan Subić rođen je u Zrenjaninu 1982. godine, gde i danas živi, a stripom se bavi od 2009. godine. Osvojio je brojne nagrade za strip, među kojima i pet glavnih nagrada na raznim strip festivalima u Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji. Godine 2011. osvaja grand prix na međunarodnom takmičenju u Genovi “Conflicts – War Baloons“, koji mu dodeljuje žiri kojim predsedava Sergio Toppi, a pobednički strip “Konflikti” i naredni “Tragovi“ više su mu puta objavljivani i nagrađivani u Srbiji i u inostranstvu. Zatim je objavljivao u brojnim časopisima u Srbiji i Italiji, te italijanskim online magazinima (Verticalismi, Rusty Dogs…). Kao ilustrator i grafički dizajner crta naslovne strane časopisa, promotivne i pozorišne plakate. Kao jedan od mlađih autora učestvovao je sa svojim radovima u postavci velike izložbe ”Tri generacije savremenog srpskog stripa” u Francuskom institutu u Beogradu 2013. godine, a iste godine uvršten je u prvi tom ”Balkan Comic Connections”, svojevrsne enciklopedije balkanskog stripa. Od 2012. je ponosni učesnik stvaranja novog serijala Gianfranca Manfredija “Adam Wild” za izdavačku kuću “Bonelli“, a 2014. ga angažuje i francuski “Delcourt” za koga je u narednih par godina izdao albume “Čovek godine 1666.” i dva albuma “Moriartija”. Saradnju sa “Sergio Bonelli Editoreom” nastavio je do danas, objavivši 2018. epizodu u serijalu “Le storie” i završivši rad na devetoj epizodi “Senzanime”, spin-offa “Dragonera”, čije je objavljivanje zakazano za jun 2022. Godine 2018. dobija ponudu najvećeg evropskog izdavača “Glénata” za rad na adaptaciji Conana, a neposredno zatim i od “Soleila” za rad na adaptaciji novog Tarzana. Tarzan je objavljen 2021. u Francuskoj, a Conan krajem januara 2022. Dobrim delom 2021. radio je sa jednom od vodećih svetskih gaming kompanija “Blizzardom” na projektu “Diablo”. Trenutno radi za “DC comics” na serijalu “Riddler: Year One”, s Paulom Danom kao piscem u kojem rade na službenom spin-offu poslednjeg filma Batman, predstavljajući pozadinsku priču Riddlera kojega Paul Dano i tumači u najnovijem filmu.

Izložba stripova Stevana Subića večeras, 3. oktobra, od 19 sati, Art holu – Centra za kulturu Valjevo.