30/05/2024
Najnovije vesti
Zlatko-Glamocak-1957-Francuska-2009-52x45x45-cm-skulptura-sa-izlozbe-Internacionalni-studio-Radovan-Trnavac-Mica-Valjevo-Centar-za-likovnu-i-primenjenu-umetnost-Terra-Kikinda-Objektiva.rs_.jpg

IZLOŽBA “TERRA SKULPTURE” U STUDIJU TRNAVAC

Autor 23/11/2022

U sredu, 23. novembra, u 19 časova, u Internacionalnom umetničkom studiju Radovan Trnavac Mića“, biće svečano otvorena izložba Terra – Skulpture. Za postavku je odabrano 20 skulptura od terakote, iz bogate, vredne i jedinstvene kolekcije Centra za likovnu i primenjenu umetnost “Terra” iz Kikinde.

Izložba predstavlja prikaz umetničkih dela rađenih na Interanacionalnom simpozijumu skulpture u terakoti velikog formata “Terra”, čiji su autori eminentni akademski vajari iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Holandije, Turske, Južne Koreje i Japana. Pred publikom su dela Slobodana i Miroslave Kojić, Ane Bešlić, Mrđana Bajića, Dragane Ilić Kažić, Igora Smiljanića, Branka Ružića, Ivana Kožarića, Koste Angeli Radovanija, Mojice Smerdu, Francesca Roviella, Antonia Di Tommasa, Eugenia Rinalda, Paole Gasparotto, Zlatka Glamočaka, Jeroena Meijera, Seme Okan Topač, Chung Bowon, Yuko Hihare i Kohta Sakaia.

Kohta Sakai 2018 Japan 56x55x54

Verica Nemet, istoričarka umetnosti Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra, istakla je u uvodniku kataloga ove izložbe, da je na odabranim radovima prisutna svedenost likovnog izraza, odsustvo boje, odnosno poštovanje svih vrednosti primarnog materijala – gline – terakote, lagana struktura, geometrijska apstrakcija, simbolički realizam, kao i analitički tretman figuracije.

“Izloženi zajedno ostavljaju utisak težnje ka nematerijalnom, ali u isti mah ka monumentalnom. Za jedan deo radova karakterističan je pogled unazad, osvrt na sopstvenu ili kolektivnu prošlost u cilju rešavanja pitanja identiteta, u kome je vidljivo istaknut konflikt pojedinac – društvo, pojedinčno – kolektivno. Takva vrsta razmatranja iziskuje određenu kreativnu slobodu, koja je svakako umetnicima učešćem na Simpozijumu “Terra” bila omogućena. Istraživanje odnosa tradicionalno shvaćenog pristupa terakoti, kao i eksperimentisanje sa istom, takođe jeste osobenost izloženih radova.” Internacionalni umetnički studio Radovan Trnavac Mića zahvaljuje se Centru za likovnu i primenjenu umetnost Terra iz Kikinde, koji predstavlja važnu tačku na svetskoj umetničkoj mapi podsticaja i podrške razvoju skulpture u terakoti, na izuzetnoj saradnji, koja je tek započeta i neće se okončati samo na ovoj izložbi.

Već, 2. decembra 2022. godine, u Galeriji “Terra” u Kikindi, biće svečano otvorena izložba selektovanih dela iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija.

Izložba skulptura iz kolekcije Terra u Internacionalnom umetničkom studiju Radovan Trnavac Mića u Valjevu biće otvorena do kraja godine.