24/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • JABUČJE DOBIJA KANALIZACIJU PUTEM PROJEKTA “ČISTA SRBIJA”
Jabucje-kanalizacija-Lajkovac-Cista-Srbija-maj-2022. Valjevo Objektiva.rs

JABUČJE DOBIJA KANALIZACIJU PUTEM PROJEKTA “ČISTA SRBIJA”

Autor 28/05/2022

U opštini Lajkovac nastavljena je izgradnja kanalizacione mreže u okviru projekta “Čista Srbija“. Prošle jeseni urađena su četiri kilometra u Rubribrezi, a pre nekoliko dana počeli su znatno obimniji radovi u Jabučju.

U najvećem lajkovačkom selu biće izgrađeno 26 kilometara primarne kanalizacione mreže, sekundarna mreža za najvažnije objekte u centru Jabučja i za nekoliko zaseoka, kao i pet crpnih stanica.

Obilazeći radove predsednik opštine Andrija Živković naglasio je značaj realizacije projekta Čista Srbija za lokalnu samoupravu:

“U poslednjih nekoliko decenija ovo je jedan od najvažnijih projekata za opštinu Lajkovac, kako po značaju tako i po vrednosti investicije koja iznosi oko 2 milijarde dinara, što su dva godišnja budžeta opštine Lajkovac. Kompletne radove finansira Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.
Krenuli smo prošle godine i veoma smo ponosni što smo ušli u krug prvih 16 gradova i opština u kojima je počeo da se realizuje projekat Čista Srbija. To podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže i izgradnju i rekonstrukciju postojećih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.
U Jabučju će svi meštani imati mogućnost priključka na kanalizacionu mrežu. Cela kanalizaciona mreža biće priključena na crpnu stanicu Borverk, koju smo izgradili pre par godina sopstvenim sredstvima, a odatle će ići ka pogonu za prečišćavanje otpadnih voda koji se nalazi na granici Lajkovca i Ćelija. U projekat je ušla i potpuna rekonstrukcija ovog pogona tako da će uskoro biti u funkciji.”
U sledećoj fazi biće rekonstruisan pogon za preradu otpadnih voda u Lajkovcu, čime će on konačno postati funkcionalan, a zatim sledi izgradnja primarne kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje u Bogovađi.

Za Opštinu Lajkovac: PR agencija Pristup