26/05/2024
Najnovije vesti
Energetska-efikasnost-Better-Energy-USAID-21-07-2022-u-Gradskoj-upravi-Va-foto-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo Lena Bratić Aleksandra Stanivuković

KAKO DO ENERGETSKI EFIKASNE STAMBENE ZGRADE

Autor 23/07/2022

U organizaciji USAID-ovog projekta “Bolja energija” održana je radionica “Kako do energetski efikasne stambene zgrade” za energetske menadžere i upravnike zgrada, zainteresovane građane i predstavnike Gradske uprave Valjevo.

Prema rečima tim lidera USAID-a za projekat Bolja energija, Lene Bratić, trenutno sarađuju sa Nišom, Somborom, Pančevom, sada i Valjevom, tako da je radionica održana u okrulju aktivnosti Uvođenje savremenih tehnologija i mera energetske efikasnosti u stambene zgrade.

“USAID je sa projektima energetske efikasnosti na ovom području prisutan preko 20 godina.Međutim, budući da su cene energenata sa istorijskom maksimumu, nameće se, kao prioritet, rad na energetskoj efikasnosti,” navodi Lena Bratić i pojašnjava da su u fokusu stanbene zgrade jer upravo takvi objekti troše i do 40 odsto energije:

“Krajnja namera ovog projekta je da se kreiraju održivi mehanizmi finansiranja koji mogu da daju podršku i Republici Srbiji i lokalnim samoupravama da izfinansiraju energetsku efikasnost zgrada na lokalnu. Što se tiče individualnih objekata postoje sistemi sufinansiranja i informacije govore da je preko četiri hiljade objekata već sanirano i obnovljeno, dok u sektoru zgrada to nije tako jednostavno.

Međutim, USAID “Bolja energija” već radi na setu alata kojima može da daje podršku u rešavanju ovog problema. U pružanju tehničke podrške sarađujemo sa predstavnicima lokalnih uprava, ministarstava, da bismo zajedno našli rešenja,” kaže tim lider USAID, Lena Bratić, i naglašava:

“Ideja nam je da kroz pilotiranje, i kroz dokazivanje da su moguće velike uštede energije na nivou zgrada, a samim tim imamo i podsticaj ovog projekta.

USAID “Bolja energija” ima plan od dva miliona dolara koji je predviđen za ove namene. Naravno, biće transparentna procedura i objavljeni pozivi i očekujemo već početkom iduće godine da će biti otvoreni pozivi za zgrade.

Energetska-efikasnost-Better-Energy-USAID-21-07-2022-u-Gradskoj-upravi-Va-foto-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo Lena Bratić Aleksandra Stanivuković
Lena Bratić i Aleksandra Stanivuković iz USAID-ovog projekta “Bolja energija”

Ono što mi trenutno radimo jeste priprema i izgradnja kapaciteta zgrada da mogu da apliciraju za fondove koji su na raspolaganju”, zaključuje Lena Bratić, tim lider projekta “Bolja energija” USAID-a, uz naznaku da je najbitnija mera tzv. utopljavanje zgrada uz zamenu prozora i vrata.

Takođe naznačava da USAID ima program za razvoj što veće primene obnovljive, prvenstveno solarne energije, kao i da će istražiti mogućnost za upotrebu solarne energije u zgradama.

Prema rečima Aleksandre Stanivuković, regionalnog eksperta za energetsku efikasnost cilj radionice u Valjevu je sagledavanje problema sa kojima se susreću upravnici zgrada, kao i iznalaženje načina da, primenom projekta, dati problemi budu rešeni.

Naznačava da je većina zgrada u Srbiji u lošem stanju. Najveći broj objekata izgrađenih u periodu od 1960. do 1980. godine su, prema energetskim karakteristikama, veoma loše jer su im tanki zidovi, nemaju termo izolaciju, a vlasnici stanova koji nemaju sredstva nisu menjali prozore. Zbog svega navedenog nastaje velika potrošnja energije.

“Ideja je da od profesionalnih upravnika čujemo probleme, sa čime se suočavaju, njihove predloge kako neke stvari možemo da rešimo i sa druge strane da mi predstavimo na koji način projekat može da doprinese rešavanju određenih problema, u smislu jačanja kapaciteta, informisanja, edukacije i povezivanja profesionalnih upravnika sa lokalnim samoupravama.

Njima trebaju određene informacije i podrška jer postoje problemi sa kojima se profesionalni upravnici zgrada susreću i koje sami ne mogu da reše. U tom kontekstu je jedna od aktivnosti ove radionice jer će se njima stanari obraćati kada je energetska efikasnost u pitanju”, rekla je Aleksandra Stanivuković, regionalni ekspert za energetsku efikasnost.