19/06/2024
Najnovije vesti
Komšije protiv pumpe benzinske Nušićeva ulica foto DK Objektiva.rs Valjevo

KOMISIJA TRAŽI KOREKCIJE URBANISTIČKOG PROJEKTA, GRAĐANI ZDRAVIJE ŽIVOTNO OKRUŽENJE

Autor 30/05/2022

Neformalna grupa građana – komšija, koja se protivi izgradnji benzinske stanice na području između Vladike Nikolaja, Sinđelićeve i Železničke ulice u saopštenju za javnost smatra, pored ostalog, da datu situaciju u vezi izmeštanja benzinske pumpe sa ulaza u Tešnjar, treba konstruktivno iskoristiti i u pogledu rešavanja saobraćajnih gužvi i snižavanja aero zagrđenja u gradu.

“Na adrese građana koji su dostavili primedbe na urbanistički projekat kompanije NIS A.D. za izgradnju stanice za snabdevanjem goriva na prostoru između Ulica Vladike Nikolaja, Sinđelićeve i Železničke, stigli su zapisnici Komisije za planove grada Valjeva.

Nakon analize urbanističkog projekta i primedbi građana zaključak stručne Komisije za planove je da je potrebno da predlagač projekta dopuni i izvrši korekcije za 22 tačke urbaniztičkog projekta. Sudeći prema sadržaju zapisnika zainteresovani građani, ali i članovi komisije imali su dosta primedbi na urbanistički projekat, pa čak i na samu svrhu izgradnje stanice na ovoj lokaciji.

Prema mišljenju građana benzinska stanica doprinela bi povećanju aerozagađena u gradu ali njena izgradnja izaziva bojazan zbog skladištenja zapaljivih i opasnih materija koje potencijalno mogu da ugroze bezbednost građana koji žive u neposrednoj blizini stanice.

Komisija za planove stručno, savesno i odgovorno je postupala u razmatranju primedbi koje smo im dostavili i donela zaključke u skladu sa zakonom i pravilima struke na najprofesionalniji način.
Ovim su još jednom pokazali i dokazali stručnost i profesionalnost i hvala im na tome
“, smatra Jovana Vujić Tašić, predstavnica neformalne grupe stanara koja se protivi izgradnji benzinske stanice na ovoj lokaciji i koja je podnela svoje primedbe na urbanistički projekat.

Komisija za planove se nije ni izjašnjavala i glasala o samom projektu usled uočenih nedostataka urbanističkog projekta, nemanja svih saglasnosti nadležnih organa, a u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima koji definišu ovu oblast izgradnje i preporukama Zavoda za zaštitu prirode.

Građani ovog dela grada podržavaju i pozdravljaju napore gradske vlasti vezane za izmeštanje postojeće benzinske stanice koja se nalazi na ulazu u Tešnjar, ali smatramo da se ne može jedan deo grada razvijati uništavanjem i devastacijom drugog dela grada. Kompanija NIS i gradsko rukovodstvo moraju pronaći prikladan prostor za izgradnju nove benzinske stanice koja ne bi bila pod prozorima građana.

U momentu, kada grad godinama muku muči sa aerozagađenjem, gužvama u centralnim gradskim ulicama, besmisleno je izmeštati pumpu iz centra grada, u centar grada. Ovo je pravo vreme da počnemo da rešavamo probleme sistematično razmišljajući o budućnosti. Brzopleta rešenja u interesu privatnih kompanija ne bi trebala da se stave iznad interesa žitelja grada.

Komšiluk podržava izgradnju parka na ovoj lokaciji, izgradnju kružnog toka na duplim trakama u cilju smanjenja zagadjenja i ubrzavanja saobraćaja ali ne i izgradnju benzinske stanice“, kaže Dušan Perić, čija se porodična kuća nalazi na dvadesetak metara od planirane benzinske stanice.

Nakon postupanja po zaključcima Komisije za planove grada Valjeva korigovani urbanistički projekat obrađivač će moći da dostavi na uvid i dalje razmatranje Gradskoj upravi Valjevo.Tako da je priča o izgradnji benzinske stanice na ovoj lokaciji stavljenapo strani na neko vreme dok investitor NIS A.D. i „Urbanizam“ Kragujevac kao obrađivači urbanističkog projekta ne pribave potrebnu dokumentaciju i ne izvrše korekciju projekta.

Najznačajnije zamerke komisije se odnose na nepostojanje ucrtanih zona opasnosti oko benzinske stanice, nedostatak saglasnosti „Puteva Srbije“ na urbanistički projekat. Nalaže se i pokretanje procedure za odlučivanje o potrebi izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i ekspertizu i potvrdu da predloženi objekat ne ugrožava neposrednu okolinu i izjašnjavanje o tome da nisu pribavljene saglasnosti za drugu parcelu koja je uključena u projekat bez dostavljanja uslova od strane nadležnih ustanova i javnih preduzeća. Takodje, predloženi potporni zid u dužini od 55 metara u Železničkoj ulici nije u skladu sa planom generalne regulacije „Centar“ te se nalaže usklađivanje ovog zida gradskim prostornim planom,” navedeno je u saopštenju neformalne grupe građana.