15/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • KONCERT TAMARE JOKIĆ U CENTRU ZA KULTURU VALJEVO

KONCERT TAMARE JOKIĆ U CENTRU ZA KULTURU VALJEVO

Autor 04/09/2021

Valjevka, Tamara Jokić, održaće solistički koncert na velikoj sceni Centra za kulturu Valjevo u črtvrtak, 16. septembar, od 20 časova.

Tamara Jokić nastup u Lisbonu FOTO – privatna arhiva

U pauzama snimanja u Lisabonu, u jeku priprema objavljivanja svog prvog albuma za portugalski Sony Music Entertainment, jedna od najperspektvnijih kantautorki iz Srbije, mlada, darovita Valjevka, Tamara Jokić, održaće koncert pred publikom u svom rodnom gradu.

Pored kantautorke Tamare Jokić, u četvrtak, 16. septembra, na sceni Centra za kulturu Valjevo nastupiće njen bend: klavijaturista – Stevan Milijanović, saksofonista – Luka Ignjatović, bubnjar – Pedja Milutinović i bas gitarista – Akoš Forgač.

Album koji je snimila za vreme pandemije, putujući pod maskama i šetajući od Španije do Portugala je kombinacija svih njenih dotadašnjih težnji i strasti, tačnije po pet pesama na španskom i portugalskom jeziku, od kojih su pojedine rađene prema tekstovima i poeziji Federika Garsije Lorke, slavnog Granađanina sa čijom rečju se Tamara saživela tokom života u Andaluziji i studiranja u Granadi. Album su producirali Havijer Limon i Diogo Klemente. Na dragocenost saradnje ukazuje činjenica da je Limon dobitnik 10 Gremi nagrada, kao i da je raskošno iskustvo stekao radeći sa Pakom de Lusijom, Marizom, Buikom, Malom Rodriges, Nelom Rohas, Diego el Sigalom, dok je Dijogo sarađivao sa izvođačima oput Marize, Ane Moure, Karminja, Dulse Ponteš, Sare Korejo.

Tamarin san je postao realnost kada su je ljudi iz Sonija čuli kada je nastupala sa Havijerom, Marizom i mnogim drugim velikim muzičkim imenima u Teatru Sarsuela 2019. godine u Madridu; nakon čega su je, godinu dana kasnije i pozvali na saradnju.

Podsećamo, sve se to dešavalo paralelno sa pripremama diplomskog. Tamara Jokic završila je studije na koledžu Berkli, stekavši zvanje diplomirane kantautorke, kao i master filologa. Nastupila je kao specijalni gost na koncertu Amire Medunjanin i Bojana Zulfikarpašica u Njujorku. Ubrzo, neposredno pred diplomski, Tamara Jokić dobija poziv da nastupi na dva koncerta prve dame fado i flamenko muzike, Marize, održanim u teatru Sarsuela u Madridu, povodom proslave dve decenije njene uspešne karijere.

Očekivano, Tamarini nastupi bivaju izuzetni, i uz diplomski, stižu izuzetno pozitivne kritike stručne javnosti. Njen muzički izraz biva uočen jer predstavlja jedinstven spoj muzike Mediterana i Balkana, te dobija nagradu Instituta za Mediteransku muziku bostonskog koledža. Nakon ostvarenog uspeha sledi snimanje albuma uz brojne nastupe i saradnju sa kolegama sa Berkli koledža. Profesor na Berkli koledžu za muziku u Bostonu, Havijer Limon, producent i gitarista, biva očaran izvođačkim umećem i glasom Tamare Jokić, a da u tome nije usamljen, svedoče i desetine hiljada pregleda Tamarinih pesama.

Tamara Jokić, 16. septembar, od 20 sati, Centar za kulturu Valjevo.
Ulaznice su u prodaji na biletarnici Centra za kulturu, od ponedeljka, 6. septembra.

Foto – privatna arhiva