27/09/2023
Najnovije vesti

KOŠARKAŠI VALJEVSKOG POBEDNICI TURNIRA U GRČKOJ

Autor 23/04/2022

Nakon četvorodnevnog turnira odigranog u Sofiku (Peloponez) u Grčkoj u kome su nastupale dve selekcije KK Valjevski, i nakon osvojenog prvog mesta u kategoriji 2009. godišta i trećeg u kategoriji 2007. mladi valjevski košarkaši stigli su u Valjevo.

Mladi košarkaši takmičili su se u kategoriji 2006. i 2007. godišta. Ovo je posle višedeceniske pauze bio prvi odlazak jedne mlade košarkaške selekcije na jedan međunarodni turnir, pa je samim tim njihov uspeh još veći.

“Naš kontakt sa Grčkim klubovima uspostavljen je pre dve godine, ali je sve to prekinula korona, a evo dočekali smo da se ta saradnja ponovo uspostavi i nastavi, i to je projekat koji se sprovodi na bazi saradnje Grčke i Srbije u sportu uopšte. Na put smo išli sa 19 dečaka koji su se takmičili na dva turnira koji su predstavljali naš grad i Srbiju. Zanimljivo je da smo se u obe konkurencije takmičili protiv starijih ekipa, pa se dešavalo da smo igrali protiv ekipa koje su dve godine starije od naše, jer je u našim redovima dominantno 2008.godište. Protivnici su bili pretežno timovi iz Atine, gde ima i reprezentativaca Grčke u mlađim kategorijama, i u toj konkurenciji starijih smo osvojili treće mesto. Utakmici za treće mesto pobedili smo sa čak 30 poena razlike”, kaže Aleksandar Icić, trener KK Valjevski.

“U borbi za prvo mesto pobedili smo sa devet razlike, u jednoj izjednačenoj utakmici, gde smo uspeli da se “odlepimo” na šest minuta pre kraja. Prvu utakmicu na turniru smo pobedili posle svih putešestvija koje su nas pratile tokom puta, i bukvalno odigranu odmah nakon našeg dolaska i večere.Turnir je zatvorila upravo naša mlađa ekipa što nam je veliko čast. Bilo je određenih sumnji kada sam javio da dolazimo sa mlađim igračima nego što su bili prijavljeni ostali za turnir, ali mi nismo sumnjali u naše momke, i ponosan sam na njihov i naš uspeh.

Iz naše ekipe je proglašen MVP turnira, to je Dejan Obućina koji je poslednjih meseci jako napredovao, kao i ceo tim, ali Obućina već duži period pokazuje sjajne igre.

Dejan Obućina, MVP turnira u Grčkoj

Mi u tom uzrastu već imamo 7-8 igrača koji uz njega igraju kadetsku ligu sa 2006 godištem. Još 2-3 naša igrača po prikazanim igrama su bili u igri za najboljeg igrača. Neki naši igrači vrlo važni za tim nisu bili u prilici da putuju na ovaj tunir, pa je samim tim i ovaj uspeh veći. Moram da istaknem da mi posle dužeg vremena u valjevskoj košarci imamo zaista više igrača koji će sigurno u budućnosti igrati ozbiljnu košarku.

Trenutno u klubu trenira preko 160 polaznika, pored mene sa njima rade i Đorše Radomirović, Luka Pavlović, Filip Nedić, Rade Srećković, a od nedevno nam se priključio i Igor Đuković, bivši kapiten KK Metalac.

Mini basket je osnova i polaz košarke i negovaćemo i dalje taj sistem rada. Naši pioniri su bili nadomak plasmana u Kvalitetnu ligu Srbije, ali nas je virus Covid “pokosio” pa smo ovoga puta za malo ostali bez plasmana. Inače su pioniri KK Valjevski osvojili turnir u Šapcu, gde je u finalu pobeđena ekipa koja je prvak Vojvodine. Klub raste polako, a predan rad počeo je da daje i rezultate. Ovaj klub treba da bude jedna snaga klubovima koji funkcionišu na seniorskom nivou – Metalcu, Studentu i Radničkom. Prošle godine sam uputio i predlog za takav vid saradnje, ali se to, na žalost nije desilo. Videćemo šta je najbolje za nas jer mi imamo naše planove za razvoj kluba, ali je prerano za priču na tu temu”, istakao je Aleksandar Icić nakon povratka iz Grčke.

Čestitke igračima i rukovodstvu KK Valjevski.