30/05/2024
Najnovije vesti
okrugli sto proza Radovan Beli Marković Matična biblioteka Ljubomir Nenadović Valjevo Objektiva.rs

“KROZ KAPIJE BUDUĆIH VREMENA”

Autor 09/05/2022

Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva priređuje naučni skup, pod nazivom Kroz kapije budućih vremena, o prozi pisca Radovana Beli Markovića.

U najavi predstojećeg skupa Matične biblioteke je navedeno: “Okrugli sto posvećen stvaralaštvu Radovana Beli Markovića koji je, prema rečima profesora doktora Radivoja Mikića, paradoksalno, u srpskoj književnosti bio najveći pesnik među onima koji nisu koristili stih kao izražajno sredstvao.

Književna sudbina može da dobije mnogo oblika, a Beli Marković je za sebe izabrao onu sudbinu koja podrazumeva predanu službu jeziku i umetnosti pričanja.

Od samog početka se opredelivši da mu kolubarski kraj, Lajkovac i Valjevo budu središte književnog sveta, Beli Marković sve do zaveštajnog romana Stojna vetrenjača nije prestajao da piše jednu razgranatu poemu o svom zavičaju, u kojoj se mešaju pohvala i pokuda, radost i tuga zbog toga što je sve onako kako jeste…”

Radovan Beli Marković rođen je 10. oktobra 1947. godine u selu Ćelije, kod Lajkovca. Radio je kao novinar u Valjevu, potom kao upravnik Gradske biblioteke Lajkovac. Bio je član Udruženja književnika Srbije, Srpskog književnog društva, Srpskog PEN centra i stalni član – saradnik Matice Srpske. Preminuo je na Bogojavljenje, 19. januara 2022. godine.

Okrugli sto Kroz kapije budućih vremena, o prozi pisca Radovana Beli Markovića, zakazan je za utorak, 10. maj 2022. godine, od 12 časova, u Muzeju zavičajnih pisaca u Valjevu.