25/05/2024
Najnovije vesti
Valjevo iz aviona foto Dragan Krunic Objektiva.rs Valjevo

DANAS JE 9. MAJ

Autor 09/05/2022

Dan pobede nad fašizmom smatra se 9. maj 1945. kada je nacistička Nemačka potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Drugi svetski rat okonačno je nekoliko meseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana, posle upotrebe atomskog naoružanja na Hirošimu i Nagasaki. Na području Jugoslavije borbe su trajale do 15. maja.

U Beogradu, povodom Dana pobede nad fašizmom, uz počasnu paljbu sa Savske terase na Beogradskoj tvrđavi, vazduhoplovi Vojske Srbije, od 11 i 30 do 13 časova, preletaće iznad više gradova. U ovogodišnjoj evropskoj prestonici kulture, u Novom Sadu danas je proslava Dana Evrope, od 18 sati i 30 minuta, u Gradskoj kući je tim povodom prijem koji organizuje šef Delegacije EU u Srbiji ambasador, Emanuele Žiofre sa gradonačelnikom Novog Sada.

Evropske zemlje, pored obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, 9. maj proslavljaju i kao znak sećanja na početak stvaranja Evropske unije (EU)- Dan Evrope, ustanovljen u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, čime su Francuska i Nemačka uspostavile privrednu saradnju. Godinu kasnije osnovana je Evropska zajednica za ugalj i čelik, preteča Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU, koja je proglašena 1991. godine u Holandiji, u Mastrihtu.