16/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • LAJKOVČANI UREDILI IZLETIŠTE KOD JOLIĆA VODENICE
akcija čišćenja Kolubare kod Jolića vodenice kod Lajkovca Objektiva.rs Valjevo

LAJKOVČANI UREDILI IZLETIŠTE KOD JOLIĆA VODENICE

Autor 23/04/2022

U četvrtak je organizovana velika akcija čišćenja izletišta na Kolubari u Lajkovcu, kod Jolića vodenice.

Osim poznate vodenice, na ovom potezu nalazi se eko – etno naselje sa 150 kućica, igralište za odbojku na pesku, teretana, prostorije ribolovačkog i lovačkog kluba, klupe, drvene pečurke i drugi sadržaji za odmor.

Javno preduzeće „Gradska čistoća“ Lajkovac, koje je glavni inicijator i organizator akcije, učestvovalo je sa ljudstvom i mehanizacijom, uz podršku preduzeća „Iva agrar“, a pridružili su se aktivisti Rafting kluba „M.R.I“ koji su iz čamaca uklanjali rastinje iz rečnog korita, zatim članovi Planinarskog društva „Ćira“, Moto kluba TNT, kao i predškolci, osnovci i srednjoškolci. U akciji su učestvovali i zamenik predsednika opštine, Obrad Milutinović i predsednik SO Lajkovac, Nenad Džajević.

Direktor Gradske čistoće, Bojan Bogdanović je izjavio: „Veoma sam zadovoljan što smo danas posadili 50 sadnica drveća koje će praviti hlad budućim generacijama. Dugoročni cilj ove tradicionalne akcije jeste da kod najmlađih izgradimo ekološku svest.

Kratkoročni cilj nam je da ljubiteljima prirode i izletnicima pred praznike skrenemo pažnju da prirodu ostave čistu. Svi smo primetili da je Kolubara čistija nego prethodnih godina, tako da smatram da je naša akcija imala efekat i da će se to tek pokazati narednih godina.

Najmlađi Lajkovčani su bili aktivni u sadnji cveća i drveća, dok su srednjoškolci prikupljali plastične kese, flaše i ostali otpad na obalama reke. Prvi put su se pridružili učenici odeljenja sa posebnim potrebama OŠ „Dule Karaklajić“ iz Lazarevca, koji su sa članovima lajkovačkog Udruženja za pomoć osobama sa autizmom „Bazimili“ cvećem zasadili leju u obliku srca i tako oplemenili prostor pored Kolubare.

Očišćene su obe strane nasipa od papira, limenki, kesa, plastične ambalaže i drugog smeća, bilo je košenja trave, orezivanja granja i vađenja oborenih stabala iz reke uz pomoć čamaca, uređivanja pristupnih puteva i staza itd. Za sve učesnike bile su obezbeđene rukavice i kese. Primetno je da su postavljeni novi kontejneri i kante za otpad, kao i posebni kontejneri za pet ambalažu.

U planu je revitalizacija sportske infrastrukture, zamena oštećenih klupa i postavljanje novih sadržaja za ugodniji boravak u prirodi.
Na otvaranju akcije predsednik Ekološkog udruženja reke Kolubare Milijan Ivković uručio je Mileti Rankoviću, osnivaču lajkovačkog rafting kluba, zlatnu povelju za nemerljiv doprinos u očuvanju reke Kolubare i podizanju nivoa ekološke svesti.

Osim konkretnog čišćenja i uređenja priobalja, cilj akcije je podizanje ekološke svesti svih ljudi koji uživaju pored Kolubare. Na inicijativu „Gradske čistoće“ akcija je prvi put održana prošle godine, sa tendencijom da postane tradicionalna, ali i da preraste u trajnu ekološko staranje o Kolubari.

Pod pokroviteljstvom Opštine Lajkovac, organizator akcije je bilo Javno preduzeće „Gradska čistoća“ u saradnji sa Ekološkim udruženjem reke Kolubare, Rafting klubom „M.R.I“, PSD „Ćira“, Moto klubom „TNT“ i društveno odgovornim firmama Iva Agrar, Borverk, Banka Inteza, MikroE, 3MD, Konkav-Konveks, Kupatila Nantes i RR autoplac Lajkovac.

Za Gradsku čistoću: PR agencija Pristup