16/06/2024
Najnovije vesti
FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-skok-kupanje-na-brani-reka-Gradac-09-06-2024-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-kolubarski-region-News-Serbie

Letnji predah na brani reke Gradac uz priželjkivanje aqva-parka u  Valjevu

Autor 10/06/2024

Živa u termometru danas u 13 časova bila je na 34. podeoku, maksimalna dnevna izmerena juče 32,9oC. Napokon prave letnje temperature omogućavaju Valjevcima opuštanje i boravak u prirodi. Među najomiljenijim izletištima, na par kilometara od centra Valjeva je reka Gradac, okruženje prirodnih lepota.

Na 15-tak minuta hoda je popularna plaža „Penzioneri“ koja je ovog vikenda bila prepuna posetilaca, pretežno porodica sa mališanima. Mladima, prvenstveno dobrim plivačima, omiljeno plivalište u prirodi je brana na reci Gradac, gde smo i zatekli grupu osnovaca, dok se zabavljaju skačući u vodu.

Na pitanje da li je hladno, pojašnjavaju da je voda malo hladna samo u prvom trenutku. Nikola, Damnjan, Filip dodaju da su se kupali već u aprilu: „Bila je hladnija voda, ali je moglo da se kupa. A, sada je taman. Malo je hladno kada se uđe u vodu, ali se naviknemo, prijatno je.“ Na opasku da je 5. juna počela sezona kupanja u SRC u Petnici, pričaju da im je na Gradcu lepše jer mogu nesputano da skaču u vodu i ne smetaju ikome. Vole da su u prirodi, ali primećuju da na brani ima mnogo mulja i to im je jedino malo nezgodno jer, napominju, da se na hladnu vodu brzo priviknu.  

Raduje da, iz razgovora sa ovim mladim Valjevcima, se zaključuje da ih privlače sportske aktivnosti i da im prija da svoje slobodno vreme provode na otvorenom. Pričaju da u parkiću na „Pećini“ ima mini skejt park i da bi bilo lepo kada bi bio veći. Za sadržaje koji nedostaju u Valjevu jednoglasno kažu – aqva park, i pružaju veoma smisaono obrazloženje da veliki broj dece i mladih svakog leta, sami ili sa porodicama, odlaze u neki od obližnjih aqva-parkova:

Svi iz Valjeva svakog leta odlaze u neki aqva-park, zato što Valjevci vole vodu“, i predlažu nadogradnju sadržaja u SRC Petnica, ili osmišljavanje aqva-parka tu na obali reke u gradskom području.   

Na prvu, ideja deluje veoma interesantno. Činjenica je da izgradnja aqva-parka zahteva znatna sredstva. Ali, kada se sagleda broj posetilaca u takvim objektima u okruženju, nameće se utisak da su i benefiti višestruko korisni, i to za širu zajednicu. Realna analiza mogućnosti, možda baš uz neki od vodotokova kroz grad, uz natkriveni bazen i sportsko – zabavni centar za celogodišnju upotrebu, svakako bi značajno obogatio i unapredio urbanu celinu Valjeva.

Do tada, ostaje razmišljanje o malo uređenijim stazama duž valjevskih reka i šetališta, čišćenju mulja iz brane, analiza mogućnosti zatvaranja saobraćaja uz Gradac tokom letnje sezone i razgledanje starih fotografija sa brojnih kupališta na reci Gradac, kao i ušću Jablanice i Obnice…

Za većinu naših sagovornika, koje smo zatekli na kupanju na brani, školska godina je pri kraju. Pojedini se pripremaju za upis u srednju školu i kako rekoše, prva želja – mehatronika u valjevskoj Tehničkoj školi. Iako nije novinarski iznositi lični stav, želimo im sreću, uspehe i da im se sve želje ostvare jer su oni budućnost ovog grada.