15/06/2024
Najnovije vesti
FOTO-IZVOR-PSD-Magles-tribina-u-OS-Nada-Puric-06-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-kolubarski-region-News-Serbie

PSD Magleš pored akcija u prirodi organizovali tribine u OŠ “Nada Purić”

Autor 10/06/2024

Članovi Planinarsko – smučarskog društva „Magleš“ u nedelji za nama uživali u prirodi na više različitih akcija. Takođe,održali su veoma interesantne i edukativne tribine za učenike u OŠ Nada Purić u Valjevu.

Redovne aktivnosti startovale su pre vikenda, u ponedeljak, 3. i u četvrtak, 6. juna. Planina je zamenjena učionicama Osnovne škole Nada Purić, ali je u prvom planu i dalje bila priča o planinarenju. Predavanja su održali Ranka Lujić i Dragan Pantelić za učenike drugog i četvrtog razreda.

Bilo je veoma aktivno na prezentaciji. Učenici četvrtog razreda su najpre slušali, a potom postavljali pitanja. Razmenjivali su sa predavačem svoja iskustva, znanja i objašnjavali prirodne pojave i načine zaštite od vremenskih neprilika, kao što su grad i grom, pored ostalog su utisci predstavnika Osnovne škole „Nada Purić“.

Osim edukativnog karaktera, jedno od najstarijih društava u Srbiji provelo je kompletan vikend u prirodi. Neumorni članovi Momčilo Lučić i Goran Goloskoković, izdvojili su vreme i ponovo sređivali Dom na Novakovači. Trava je pokošena, lipa orezena, raskrčena je i nova staza, koju će uskoro i prezentovati.

Druga grupa planinara bila je, takođe, na Jablaniku, ali u kratkoj šetnji i prijatnom druženju u sve popularnijem kampu P. R. C. „Joks“.

FOTO-IZVOR-PSD-Magles-akcija-na-planini-06-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-kolubarski-region-News-Serbie

Kraj vikenda nije značio i povratak u urbaniju sredinu. Imajući u vidu bogatu ponudu, kao i različite afinitete članova PSD „Magleša“, organizovana je akcija na Ostrovici i Rudniku, uz nezaobilaznu mogućnost da se oseti čar ferate i penjanja pod opremom. U sklopu zanimljive avanture posećeni su i arheološki lokaliteti – praistorijski rudnik Prljuša i ostaci srednjovekovne crkve i groblja u Dićima.

Nedelju je obeležila i perfektna organizacija „10. Vizićkih susreta planinara“ koje je priredilo PD „Ravničar“ iz Bačke Palanke, a „Magleš“ je i ovde imao tri predstavnika na stazi, od ukupno 21 učesnika, i četiri učesnika na turi od 15 kilometara.