13/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-FOTO-Lokalni-front-Va-kzn-Trifunovic-Radovic-Savic-prenosi-Objektiva.rs

LF: “Nasilje nesposobnih”

Autor 08/07/2023

Aktivisti Lokalnog fronta Va juče su održali konferenciju za novinare na kojoj su govorili o Planu kvaliteta vazduha koji grad Valjevo još uvek nema, iako je to, prema Zakonu, dužnost nadležnog organa lokalne samouprave koja ima prekomerno zagađen vazduh.

O ovom, jednom od gorućih problema u Valjevu, gde i tokom letnjih meseci dolazi do prekomernih koncentracija PM čestica, aktivista Lokalnog fronta Va, Predrag Bleki Savić je rekao:

“Statut grada Valjeva, član 53, stav 1, tačka 7: Rad gradske uprave usmerava i usklađuje GRADONAČELNIK.

Ova prosta rečenica jasno definiše ko je ODGOVORAN kada gradska uprava ne uradi poslove koje joj nalaže ZAKON.

Na primer, Zakon o zaštiti vazduha, član 31 stav 1: Kada postoji stalno zagađenje vazduha na određenom prostoru nadležni organ lokalne samouprave DUŽAN je da donese Plan kvaliteta vazduha da ciljem da se postignu granične vrednosti utvrđene posebnim aktom.

Ovaj zakon je 2013. godine usvojila skupštinska većina Srpske napredne stranke, u skladu sa obećanjima iz svoje „Bele knjige“ iz 2011. godine, gde se kao jedan od 18 ključnih ciljeva navodi „zdravlje stanovništva i OČUVANjE prirodnih i životnih uslova“. Pored ovog, desetine neispunjenih obećanja Srpske napredne stranke još uvek se nalaze u poglavlju 17 „Bele knjige“.

Primer: kakva kazna je u Zakonu o zaštiti vazduha predviđena za organ lokalne samouprave koji ne donese Plan kvaliteta vazduha kako zahteva član 31?

Smejaćete se: službenike lokalne samouprave ovaj propust može stajati kazne u visini od 25 do 50 hiljada dinara… Tolika je, po Srpskoj naprednoj stranci, cena zdravlja stanovništva Srbije. Nedavno je najveći zagađivač valjevskog vazduha, Holding kompanija „Krušik“, za zločin dugogodišnjeg trovanja stanovnika Valjeva dobila kaznu koja je smešna, da smešna, u poređenju sa užasnim posledicama koje trpimo godinama!

Kakve su, dakle, stvarne posledice po naše zdravlje ovog zločinačkog nemara organa države i lokalne samouprave?

Prvi koji je u javnost ovu temu izneo bio je Savet za zdravlje grada Valjeva, u decembru 2017. Tom prilikom Dr Zoran Živković, i sada odbornik Skupštine grada, izgovorio je sledeće reči: „Reč je o PM 10 česticama koje su, prema procenama SZO, odgovorne za preuranjenu smrt više od 5400 ljudi svake godine u Srbiji. PM 10 čestice se prilikom udisanja direktno talože u alveolama u kojima se vrši razmena O2 i CO2, najneposrednije ugrožavajući decu, trudnice, stare osobe i hronične bolesnike“.

aero alarm zagadjenje Valjevo-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo Ljubin grob Brdjani

Tek 2019. godine objavljeno je, u saradnji Svetske zdravstvene organizacije, Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, istraživanje „Health impact of ambient air pollution in Serbia” (Uticaj zagađenja vazduha na zdravlje u Srbiji). Na strani 12 ovog izveštaja postoji tabela koja nam otkriva da svake godine od posledica zagađenja vazduha Valjevo prerano izgubi prosečno 242 stanovnika!

U prilogu je obimna hronologija događaja koja počinje 2012. godine, otvaranjem automatskog mernog mesta državne mreže za merenje zagađenja koja se i danas nalazi pored Bulevara vladike Nikolaja. Zanimljivo je da je baš SNS, u kampanji za lokalne izbore iste godine, naglašavala kako je Valjevo „izuzetno zagađena sredina“ i kako „SNS zna kako će taj problem rešavati kada dođe na vlast“.

Još jedno neostvareno obećanje. Neostvareno obećanje čije su posledice svakako najteže; hiljade sugrađana u raznim životnim dobima koje smo izgubili za sedam godina zločinačkog nečinjenja Srpske napredne stranke u Valjevu zahtevaju, u najmanju ruku, žaljenje i molbu za oprost od onih koji su se sve to vreme nalazili na odgovornim, ponavljamo – ODGOVORNIM mestima u gradu!”

Aktivista Lokalnog fronta Va, Ljubomir Radović je, prilikom obraćanja javnosti zbog ozbiljnosti problema aerozagađenja, rekao:

“Evo šta sve odgovorni i najodgovorniji službenici građana Valjeva jesu ili NISU ČINILI od dana objavljivanja „Plana kvaliteta vazduha 2016-2021“, sa 11 meseci zakašnjenja u „Službenom glasniku grada Valjeva“ broj 17 od 28. novembra 2016.

Prvo i prvo, i prethodna i sadašnja garnitura naših „dobročinitelja“ krila je kao zmija noge podatak da pomenuti plan Ministarstvo zaštite životne sredine NIKADA nije odobrilo! Ovaj podatak dokumentovan je tek u nacrtu plana za period od 1. januara 2022. godine do 31. decembra 2027. koju je sačinio Institut CIP.

Setimo se 1574 potpisa građana Valjeva ispod zahteva Lokalnog fronta u jesen 2018. godine, da gradska vlast podnese građanima IZVEŠTAJ o izvršenju zadataka iz akcionog plana za smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu. Setimo se da sam kao odbornik još u martu 2018. godine tražio da se u dnevni red sednice skupštine uvrsti izveštaj organa grada o izvršavanju obaveza predviđenih Planom kvaliteta vazduha i Planom zaštite životne sredine. Nekakva javna rasprava je pod pritiskom javnosti održana krajem iste godine, dobro čuvana tajna ostala je činjenica da Valjevo zapravo i NEMA plan, jer ga nije odobrilo nadležno ministarstvo!

Jedini opipljivi rezultat višesatnog pretakanja bilo je formiranje pompezno nazvanog Stručnog tima za smanjenje aerozagađenja u februaru 2019. U junu iste godine prvi put je utvrđeno da „Krušik“ stvara gotovo četvrtinu ukupnog zagađenja u valjevskom vazduhu što je objavljeno u suvoparnom izveštaju istog stručnog tima koji je ubrzo posle toga prestao da daje znake života.

Umesto zvona na opštu uzbunu, umesto preduzimanja hitnih mera da se na ovo saznanje reaguje, kako je tada zahtevao Lokalni front, dobili smo zataškavanje stvarnog stanja, besciljno dopisivanje između gradonačelnika, direktora „Krušika“, ministra i Agencije za zaštitu životne sredine i tako u krug.

Od Agencije koju plaćamo da štiti životnu sredinu Srbije, dobili smo i jednu masnu laž, fabrikovanu radi zaštite nesposobne i nezainteresovane vlasti i u gradu i u Srbiji: na zvaničnoj stranici Agencije objavljeno je da je Valjevo dobilo pokretnu stanicu za merenje aerozagađenja, koju još uvek možemo da vidimo samo na slikama iz te godine.

Valjevo 151 dan aerozagađenja vazduh Objektiva.rs

Ukratko, zagađeni valjevski vazduh nestao je negde u tepisima ispod fotelja garniture koju je predvodio predsednik gradskog odbora Srpske napredne stranke, Slobodan Gvozdenović, čuven po izjavi da čestice PM potiču od vulkanskih erupcija na Mediteranu!

Godine su proticale, a u programskom delu gradskog budžeta svake godine se ponavljala laž u vidu indikatora da plan kvaliteta vazduha POSTOJI, sve do 2021. poslednje godine važenja nepostojećeg plana. Sve ovo potpisivao je Aleksandar Purić, rukovodilac odeljenja čiji posao je, pored ostalog, zaštita životne sredine.

Pravi dokaz da tog plana nikada nije bilo stigao je tek u Nacrtu plana kvaliteta vazduha za period od 1. januara 2022. do 31. decembra 2027. objavljenog na zvaničnoj stranici grada krajem prošle godine, sa gotovo 11 meseci kašnjenja.”

Željko Trifunović, odbornik Lokalnog fronta u Skupštini Grada Valjeva, čija pitanja često ostaju bez odgovora, naglašava:

“Ko je za ovo kašnjenje kriv moraju nam razjasniti Gradska uprava i izvođači radova, „CIP“ i „SET“, jer je ugovor zaključen 10. avgusta 2021. Ne znamo koji rok je bio predviđen za završetak nacrta plana, ali znamo da je javna rasprava održana tek 22. novembra prošle godine, tačno 325 dana posle dana kada je trebalo da započne primena Plana, 1. januara 2022!

Taj prvi nacrt doslovno je pocepan na javnoj raspravi. Osim praznina u planu i njegovoj primeni, ova javna rasprava pokazala je da među prvim službenicima grada Valjeva nema ličnosti koja bi imala hrabrosti da stane pred okupljene građane. Svi oni, od gradonačelnika do načelnika odeljenja, jednostavno su tog dana imali “pametnija“ posla. Nikakvo čudo onda što je izveštaj sa novembarske rasprave objavljen tek pre nekoliko dana, 13. juna, dakle 529 dana posle dana predviđenog za početak PRIMENE Plana kvaliteta vazduha!

Ako ste se ponadali da će se predlog Plana uskoro naći pred odbornicima Skupštine grada, pogrešili ste: u ponedeljak, 3. jula, objavljen je drugi nacrt Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva za period od 1. januara 2022. do 31. decembra 2027. godine.

Očevidno je da će biti potreban novi tajm-aut za javni uvid u novi nacrt i za novu javnu raspravu. Koliko će, dakle, još meseci, koliko GODINA, biti potrebno da Valjevo dobije BAR PLAN kvaliteta vazduha? Zato što tek posle toga možemo govoriti o potrebnim sredstvima i merama za njegovo ostvarivanje!

Srbija-na-3.-mestu-prema-aero-zagadjenju-u-2022.-godini-IQ-Air-xEco

Lokalni front ima predlog: neka nesposobno rukovodstvo grada izađe pred građane i otvoreno im prizna da za ovaj posao, jedan od najvažnijih za fizički opstanak – ne preterujem, u pitanju je zaista i fizički opstanak ovoga grada, jednostavno nema ni političke volje ni znanja!

Hoćete dokaz? Jedan od pismenih predloga Lokalnog fronta u javnoj raspravi bio je da se naziv Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva izmeni tako da period primene bude 2023-2028. Naše obrazloženje: neozbiljno je i besmisleno navoditi 2022. godinu kao početnu godinu sprovođenja akta koji najverovatnije neće biti ni usvojen do njenog kraja.

Šta mislite kakav odgovor je bio? „Primedba, odnosno zahtev se ne prihvata.“

Oprostite, ali ovde više ne govorimo o kompetencijama gradskih službenika, ovde govorimo o učeniku osnovne škole koji je tek pre neki da naučio u kojoj godini i kojem mesecu se nalazimo”, rekao je Trifunović na konferenciji Lokalnog fronta iz Valjeva.