12/07/2024
Najnovije vesti
tribina-o-porodicnom-i-vrsnjackom-nasilju MUP kriminalistička policija Valjevo vesti Objektiva.rs FOTO Dragan Krunić

Tribina o porodičnom nasilju i maloletničkoj delinkvenciji

Autor 09/07/2023

Pripadnici MUP Valjevo, Odeljenja kriminalističke policije, Jasmina Pušić i Jelena Piljić Nikićević, održali su tribinu na kojoj su učestvovali predstavnici javnih ustanova na teme nasilja u porodici i maloletničke delinkvencije u Centru za kulturu u Valjevu.

Prisutnima se obratio i Dragan Obradović, sudija za maloletnike Višeg suda u Valjevu i Nevena Matić, koordinator za nasilje u porodici u Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu u pogledu pitanja porodičnog nasilja i maloletničke delinkvencije, ističući da je neophodno povećati broj angažovanih stručnjaka radi rešavanja navedenih problema.

Maloletnička delinkvencija u Kolubarskom okrugu nije u porastu, pored ostalog rekao je Dragan Obradović, sudija za maloletnike Višeg suda u Valjevu.

„Iako je situacija stabilna, mora se konstatovati da imamo sve vrste maloletničkog kriminaliteta u smislu izvršenih krivčnih dela, od najtežih do najlakših, s tim da mi maloletnički kriminalitet ne iznosimo u medije, u smislu da govorimo o tim krivičnim delima, koja su to krivična dela koja maloletnici vrše jer štitimo s jedne strane te maloletnike izvršioce, ali i žrtve i nama je cilj da se što bezbolnije prođe kroz te postupke, apsolutno za sve. Pre svega gledamo da zaštitimo, ako su u oba slučaja maloletna lica u pitanju, i jednu i drugu stranu i gledamo da delujemo i preventivno i sa druge strane, ako je to neophodno, i onom krajnjom, represivnom merom“, rekao je Obradović, pri tome pojasnivši da je u proteklom periodu zabeležen širok spektar krivičnih dela i širok spektar sankcija koje su izrekli prema maloletnicima, počev od najblažih vaspitnih mera i do najtežih, a to su kazne maloletničkog zatvora, odnosno najteža mera bezbednosti koja se može izreći prema nekom maloletniku, a to je mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

„Dobro je što je broj maloletničkih krivičnih dela godinama u jednom stabilnom broju, u blagom opadanju, ali imamo situacije povratnika u pojedinim opštinama na teritoriji Kolubarskog okruga, taj broj povratnika nije veliki, ali je stabilan.

Dragan Obradović, sudija Višeg suda u Valjevu

Neophodno je da se u Policijskoj upravi u Valjevu poveća broj inspektora koji rade maloletničku problematiku, jer jedan inspektor koji formalno radi samo to, objektivno nije dovoljan. S druge strane, neophodno je povećati i broj zaposlenih u Centrima za socijalni rad, ne samo u Valjevu nego na celom području Kolubarskog okruga jer svi centri imaju problem nedostatka zapsolenih zbog ograničenja koja postoje na nivou države od 2014. godine. Postoji prirodni odliv ljudi, tako da u velikom broju centara nedostaju pedagozi, psiholozi i to utiče i na brzinu i kvalitet rada, saradnje kada je reč o nasilju u porodici i sprečavanju nasilja u porodici, kao i saradnje policije i centara koji prvi postupaju na izveštaje, s obzirom da se njima nadležnost stalno povećava.

Naša molba je da se insistira kod MUP-a Srbije gledano za njihov delokrug rada da se poveća broj inspektora za maloletnike koji mogu da rade ovaj izuzetno odgovoran posao jer od maloletnih izvršilaca prekršaja i krivičnih dela sve ostalo počinje. Kada su u pitanju škole skoro isti ili sličan problem se javlja, nedostatak pedagoga, psihologa imamo u svakoj osnovnoj školi. Ne želimo da nam se desi slučaj kao u Beogradu, ali većina osnovnih i srednjih škola nema dovoljan, da ne kažem odgovarajući broj zaposlenih osoba tog profila. Timovi za koordinaciju za sprečavanje nasilja u školama rade, ali ako nemate dovoljan broj ljudi tačno određenog profila to sasvim sigurno utiče na kvalitet rada i samim tim neke stvari mogu da se previde i da dođe do neželjenih posledica“, zaključio je sudija za maloletnički kriminal Višeg suda u Valjevu, Dragan Obradović.