15/04/2024
Najnovije vesti
Ekološki ustanak i Akcija i Lokalni front Beograd Valjevo sporazum

LOKALNI FRONT NA ZELENOJ LISTI

Autor 15/11/2021

Juče je u Beogradu potpisan sporazum između Otvorene građanske platforme Akcija i pokreta Ekološki ustanak, pri čemu je odlučeno o zajedničkom izlasku na izbore. Cilj je da građanski aktivizam i vaninstitucionalno angažovanje dosegnu potporu u institucionalizovanom zalaganju za ostvarivanje socijalnog razvoja društva na svim nivoima.

Jedan od potpisnika sporazuma je Lokalni front iz Valjeva, koji tim povodom, navode:

“U nedelju je u Beogradu potpisan sporazum o zajedničkom izlasku na izbore Otvorene građanske inicijative „Akcija“ i pokreta „Ekološki ustanak“. Potpisnici sporazuma, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović-Ćuta, naglasili su da time objedinjuju terensku borbu za zelenu i čistu Srbiju sa dobrim praksama održivih sistemskih rešenja u institucijama.

Konkretno, OGP „Akcija“ prihvatila je „Manifest“ Ekološkog ustanka kao viziju ekološki održive budućnosti našeg društva na principima pravičnosti, solidarnosti i humanosti, dok je „Ekološki ustanak“ prihvatio „Zeleni dogovor za Srbiju“ kao programski dokument za sprovođenje programa ekonomskog i socijalnog razvoja društva.

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici Lokalnog fronta Valjevo, nastavljajući veoma uspešnu saradnju sa OGP „Akcija“. O načinu na koji se u Valjevu kombinuje delovanje aktivista na terenu i rad odbornika u gradskoj skupštini govorio je Ljubomir Radović.

Pažnju prisutnih posebno je privukla prezentacija potpuno novog načina na koji će biti odabrani kandidati za mesta na izbornim listama zelene koalicije.

Po prvi put u Srbiji biće sprovedeni predizbori, na kojima će građani moći da predlažu ljude iz svoje sredine za koje smatraju da će najbolje zastupati njihove interese u Skupštini Srbije i skupštinama lokalnih samouprava.

Kandidati koji na ovaj način steknu najveću podršku u svojim sredinama naći će se i na zvaničnim izbornim listama.”