04/03/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • “ZELENI” SE PROTIVE PRIVATIZACIJI INSITUTA JAROSLAV ČERNI
Savez 90/Zeleni Srbije Beograd Valjevo Srbija trener Lešnjak

“ZELENI” SE PROTIVE PRIVATIZACIJI INSITUTA JAROSLAV ČERNI

Autor 16/11/2021

Zeleni u Srbiji se protive privatizaciji Instituta „Jaroslav Černi“ na način kakav se plasira u javnosti.

Stranka Savez 90/Zelenih Srbije se energično protivi privatizaciji Instituta “Jaroslav Černi” i stavljanju privatnog interesa ispred javnog.

“Pozivamo Vladu Republike Srbije da zaustavi privatizaciju i da dodatno uloži sredstva i osnaži Institut „Jaroslav Černi“.

Za stranku Savez 90/Zelenih Srbije nedopustivo je da državna naučna institucija postane sredstvo za pravdanje građevinskih, vodoprivrednih i svih drugih agresivnih radova i intervencija u životnoj sredini kojima se evidentno degradiraju površinske i podzemne vode, umesto da bude ono što od svog osnivanja jeste: nezavisna, naučna, visokoobrazovna, međunarodno priznata institucija koja svojim znanjem, iskustvom i kadrovima kreira politiku upravljanja vodama i brani državu u oblastima zaštite životne sredine, zaštite voda i zaštite od voda.

U trenutku posle COP26, kada se ceo svet bori protiv klimatskih promena, kada se Srbija nalazi u danima enormnog zagađenja životne sredine i ekstremne opasnosti od poplava, bujica i erozije neko želi da na silu privatizuje Institut i pretvori ga u podizvođačku firmu u službi krupnog kapitala koji ni najmanje ne misli na interese građanki i građana Srbije i naše lepe zemlje.

U godinama kada su građani Srbije osetili i preživeli posledice klimatskih promena u najgorem obliku – potapanje Obrenovca, Krupnja, elektroenergetskih postrojenja, ne postoji druga institucija koja može da obezbedi javni interes naših građana u 21. veku.

Ako ne bude Instituta ko će da na stručan i naučni način obezbedi zaštitu površinskih i podzemnih voda, zaštitu od poplava i erozije? Ko će na argumentovan način da spreči besomučnu uzurpaciju malih vodotokova za potrebe „ekoloških monstruma“ zvanih mini -hidroelektrane? Ko će našim gradovima i selima da obezbedi dovoljne količine čiste pijaće vode, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i upravljanje vodnim resursima na visokom tehnološkom i tehničkom nivou ako Institut „Jaroslav Černi“ bude instrumentalizovan u službi profita? 

Savez 90/ Zelenih Srbije upozorava da su iskustva privatizacije naučnih ustanova iz zemalja u tranziciji veoma loša i da su se svi takvi pokušaji završili katastrofalno, a institucije vraćene državi.

Naučna istina ne poznaje kategoriju ličnog profita, već samo i isključivo prirodnog kapitala koji pripada svima nama. Specifična uloga koju naučni instituti imaju u sprezi sa fakultetima i stručnim organima državne uprave omogućava sigurno, racionalno i održivo upravljanje resursima. Mora se razumeti da je pravo na vodu osnovno ljudsko pravo, definisano Ustavom Republike Srbije. 

Savez 90/ Zelenih Srbije upozorava da bi isključivanje Instituta “Jaroslav Černi” iz procesa planiranja i upravljanja vodama, moglo da ima nesagledive posledice po zdravlje građana, razvoj Srbije i njen međunarodni ugled.

Savez 90/Zelenih Srbije smatra da je sramotno dozvoliti privatizaciju Instituta Jaroslav Černi za dva ipo milona evra u isto vreme kada građani svojim akcijama putem SMS poruka sakupe taj novac za humanitarne svrhe.

Za državu kakvom se Srbija predstavlja taj novac ne može ništa da popravi u ekonomskom smislu, a sa druge strane preti da totalno uruši sistem zaštite životne sredine i upravljanje vodama, a na taj način privatni interes pretpostavi javnom,” navedeno je u pisanoj izjavi stranke Savez 90/Zelenih Srbije.